SAD: Ekonomija oporavljena, politika prijeti

Američka ekonomija se oporavlja, a rast u trećem kvartalu iznosio je 4,1 posto i bio najveći u posljednje dvije godine. Međutim, postavlja se pitanje koliko je oporavak najveće svjetske ekonomije jak i može li izdržati previranja na domaćoj političkoj sceni koja se očekuju početkom iduće godine.

Opasnost vreba i sa tržišta obveznica, pa analitičari strahuju da bi, zbog Fedove odluke o smanjenju stimulativnog programa, kamate na desetogodišnje državne obveznice mogle skočiti na nivo koji američka ekonomija ne bi mogla podnijeti. Samim tim došlo bi do smanjenja kreditiranja te usporavanja oporavka tržišta nekretnina.

“To bi moglo smanjiti rast sa 2,5 na dva posto. Ne znam je li to dovoljno za oporavak od recesije. Što se tiče kvalitete kredita, trenutno smo u dobroj situaciji, ali ako dođe do pada prodaje nekretnina i pada njihovih cijena, mislim da se onda trebamo dobro zabrinuti”, kaže ekonomski analitičar John Lonski.

Politika uključuje alarm

Alarm za uzbunu i dalje uključuje politika. Budžet je usvojen, ali za nekoliko mjeseci zakazani su izbori za Kongres, što znači da će se tonovi na političkoj sceni opet početi zaoštravati i to uvijek negativno utječe na ekonomiju.

“Sad, kad više nemamo mogućnosti za uvođenje novih monetarnih i fiskalnih mjera, sve će ovisiti o politici. Geopolitička situacija je mirna i nema naznaka globalnih ekonomskih previranja. Problem se nalazi unutar SAD-a, a to je hoće li se dogovoriti i pustiti ljude da normalno rade i idu na posao, ili će stvari u svoje ruke preuzeti političari koji se kandidiraju na izborima”, upozorava Clark Winter, osnivač tvrtke za istraživanje i razvoj Winter Enterprises.

Prvi ispit američki političari trebali bi polagati već početkom godine. Bijela kuća već im je poslala upozorenje – ukoliko ne podignete nivo, nećemo se moći zaduživati, a Trezor će krajem marta opet ostati praznih ruku i neće moći plaćati svoje račune.

Izvor: Al Jazeera