SAD: Fidelova reakcija je ‘dobar znak’

Zdravstveno stanje Fidela Castra povod je brojnih nagađanja u posljednje vrijeme (EPA)

Sjedinjene Američke Države su “pozitivnim znakom” ocijenile reakciju bivšeg kubanskog predsjednika Fidela Castra na povijesno zbližavanje Washingtona i Havane, izjavila je glasnogovornica State Departmenta Jennifer Psaki.

“Njegovo spominjanje međunarodnih normi i načela doživljavamo kao pozitivan znak i nadamo se da će ih kubanska Vlada primijeniti u korist demokratske, stabilne i napredne Kube”, rekla je Psaki.

Fidel Castro je prethodno prekinuo višemjesečnu šutnju i u pismu naveo da ne vjeruje Sjedinjenim Američkim Državama, ali da ipak ne odbacuje zbližavanje s Washingtonom.

“Ne vjerujem politici Sjedinjenih Američkih Država, s njima nisam prozborio ni riječ, što ne predstavlja nikakvo odbacivanje mirovnog rješenja sukoba”, naveo je bivši kubanski predsjednik (88) u elektroničkoj poruci pročitanoj na državnoj televiziji i objavljenoj u državom tisku.

Otac kubanske revolucije, koji je 2006. godine, zbog zdravstvenih razloga, prepustio vlast bratu Raulu, pružio je time potporu politici svog nasljednika prema Washingtonu, nakon povijesne objave postupne normalizacije veza dviju zemalja.

Nagađanja o zdravstvenom stanju

Zdravstveno stanje Fidela Castra, koji se u javnosti nije pojavio od 8. siječnja 2014. godine, povod je za brojna nagađanja posljednjih tjedana.

Te glasine, koje uglavnom prenose novine i portali kubanskog iseljeništva, potaknula je sredinom prosinca činjenica da “El Comandante” ne istupa u javnosti dok se najavljuje zatopljenje s SAD-om i povratak u zemlju kubanskih agenata koje je oslobodio Washington.

“Uvijek se zalažemo za suradnju i prijateljstvo naroda svijeta, uključujući i naše političke protivnike”, naveo je Fidel Castro u poruci.

“Svako političko i dogovoreno rješenje problema između SAD-a i naroda Latinske Amerike, bez uporaba sile, treba se odvijati prema međunarodnim normama i načelima”, dodao je.

Castrove izjave su objavljene četiri dana nakon prvih službenih razgovora na visokoj razini dviju zemalja poslije nekoliko desetljeća.

Ti pregovori su otvorili put uspostavi diplomatskih odnosa između SAD-a i Kube prekinutih 1961. godine.

Izvor: Agencije