SAD: Hiljade učenika protestuju: ‘Trebali biste se brinuti zbog ocjena, a ne zbog pištolja’

SAD, Učenici, Prosvjed, Protest, Oružje
Organizatori najavili odziv 2.600 škola i institucija, protest je počeo minutom šutnje za žrtve srednje škole Columbine (Reuters)

Tisuće učenika diljem Sjedinjenih Američkih Država u petak je obilježilo 19. godišnjicu pokolja u Srednjoj školi Columbine i jedinstveno pozvalo političare da zakonom ograniče kupnju i posjedovanje vatrenog oružja. 

Organizatori su najavili da očekuju odziv 2.600 škola i institucija, a prosvjed je počeo minutom šutnje za žrtve u školi Columbine, prenosi Hina.

Mnogi sudionici nosili su odjeću narančaste boje, koja je postala zaštitni znak pokreta protiv nasilja vatrenim oružjem, te transparente s porukama poput “Trebao bih se brinuti zbog ocjena, ne zbog pištolja”.

Učenici su prekinuli nastavu diljem SAD-a, u New Yorku, Detroitu, Washingtonu, gdje su pred Bijelom kućom prosvjedno sjedili dok su javno čitana imena žrtava nasilja.   

Pokolji nakon masakra u školi Columbine

Dvojica polaznika viših razreda Srednje škole Columbine ubila su 20. travnja 1999. godine 12 učenika i nastavnika, a zatim počinila samoubojstvo.

Otad su se slični pokolji u školama događali diljem SAD-a. 

U najnovijoj epizodi nasilja u srednjoj školi jedna je osoba ranjena u petak ujutro, a osumnjičeni je u pritvoru nakon što je pucao u Srednjoj školi Forest u okrugu Marion na Floridi.

Drugi najveći pokolj u javnoj školi u američkoj povijesti dogodio se u Parklandu (također na Floridi), 14. veljače, kada je ubijeno 17 osoba, i bio je okidač za osnutak nacionalnog učeničkog pokreta, koji traži okončanje nasilja vatrenim oružjem pooštrenjem zakona o nošenju i prodaji oružja. 

Predviđeno je da učenici raznim akcijama pozovu zastupnike da djeluju.

Sugerirano im je da nastave prosvjedne marševe, obilaze urede lokalnih zastupnika u Kongresu, održavaju govore te izravno utječu na birače.

‘Usprotivit ćemo im se na svakom koraku’

Prosvjedi u petak održani su ni mjesec nakon sličnih prosvjeda učenika iz 3.000 škola pod nazivom #ENOUGH National School Walkout i nakon okupljanja diljem SAD-a 24. ožujka pod nazivom “Hod za naše živote”. 

U SAD-u je lobi za pravo na nošenje vatrenog oružja vrlo snažan i obećaje da će učiniti sve da se usprotivi izmjeni zakona o oružju.

Dudley Brown, predsjednik ogranka Nacionalnog saveza za pravo na vatreno oružje za državu Colorado, rekao je da učenici žele “potpunu zabranu vatrenog oružja” i poručio: “Usprotivit ćemo im se na svakom koraku.” 

Izvor: Agencije