SAD i EU: Jasna europska perspektiva zapadnog Balkana

Rex Tillerson, Federica Mogherini, SAD, EU
Rex Tillerson je izjavio da SAD ostaje posvećen Evropi i ponudio javnu izjavu o podršci evropskim saveznicima (EPA)

Visoka povjerenica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini, nakon sastanka u Bruxellesu s državnim tajnikom SAD-a Rexom Tillersonom u utorak, izjavila je da obje strane podržavaju zapadni Balkan te da regija ima jasnu europsku perspektivu.

“Oboje smo potvrdili našu posvećenost regiji [zapadnom Balkanu], koja ima jasnu europsku perspektivu, i podržavamo nastavak reformi i procesa pomirenja u regiji”, rekla je Mogherini na zajedničkoj konferenciji za novinare s Tillersonom.

Tillerson je izjavio da SAD ostaje posvećen Europi i ponudio javnu izjavu o podršci europskim saveznicima, koji su zabrinuti za vanjsku politiku pod predsjednikom Donaldom Trumpom.

“Partnerstvo izmedu Amerike i EU-a temelji se na zajedničkim vrijednostima, zajedničkim ciljevima sigurnosti i prosperiteta na obje strane Atlantika te mi i dalje ostajemo predani”, rekao je Tillerson prije ručka sa 28 ministara vanjskih poslova EU-a.

Tillerson: Iran stvara probleme

Mogherini je naglasila da nuklearni sporazum s Iranom ostaje ključni strateški prioritet za sigurnost EU-a, kao i za globalnu i regionalnu sigurnost, dodajući da ukidanje sporazuma ne bi učinilo ništa dobro.

Ona kaže da dijeli pogled s Tillersonom da bi trebalo hitno napredovati prema političkom rješenju u Siriji i podržati sirijski narod i u političkom i ekonomskom smislu kroz poticaje.

Tillerson je napomenuo da od svojih iranskih izvora imaju potvrde da je Iran “izvozio” borce i oružje u okolne zemlje u kojima ima sukoba.

Problemi koje stvara Iran i njihove aktivnosti, kako je rekao Tillerson, ne mogu se ignorirati i SAD, kaže, planira djelovati.

On se zahvalio za čvrst stav Europe kojim je Sjevernoj Koreji poslana poruka da se njezin nuklearni program neće tolerirati.

Izvor: Agencije