SAD i EU traže političku stabilnost u Libanu

Ashton se tokom svoje posjete Bejrutu sastala s premijerom Mikatijem (AFP)

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija izrazile su zabrinutost zbog političke situacije u Libanu, gdje je opozicija zatražila ostavku premijera nakon smrtonosne eksplozije za koju krivi Siriju.

SAD, kako je saopćeno iz Washingtona, podržava pokušaje stvaranja nove koalicije nakon tenzija koje su uslijedile nakon ubistva šefa obavještajne službe Wissama al-Hassana.

Hassan je bio šef istrage o ubistvu bivšeg premijera Rafika al-Haririja prije sedam godina, a njegov sin, bivši premijer i šef opozicije Saad Hariri, optužio je Siriju za bombaški napad.

Rizik stabilnosti

Glasnogovornica Bijele kuće Victoria Nuland kazala je u utorak da bi slabljenje vlasti u Libanu izazvalo veliki rizik stabilnosti.

“Prelijevanje nestabilnosti iz Sirije prijeti sigurnosti Libana sada više nego ikada”, rekla je ona.

Nuland je dodala da će se američka ambasadorica Maura Connelly sastati s libanskim političarima da razmotri moguće oblike nove koalicije.

Kazala je da Washington podržava pokušaje predsjednika Michela Suleimana i drugih lidera da sastave efikasnu Vladu.

U međuvremenu, šefica diplomatije Evropske unije Catherine Ashton upozorila je na opasnost postojanja političkog vakuuma u Libanu na kraju posjete toj zemlji, gdje se sastala s premijerom Najibom Mikatijem.

Također, upozorila je da “postoje neki koji žele odvratiti pažnju od problema u regiji izazivajući probleme u Libanu”, ali nije kazala o kome se radi, prenosi libanska državna novinska agencija NNA.

Parlamentarac iz redova opozicije kazao je Ashton da su on i četvorica kolega dobili prijetnje smrću putem SMS poruke sa sirijskog telefonskog broja prije i poslije napada izvedenog u petak u Bejrutu.

Sektaški sukobi

Al-Hassanovo ubistvo izazvalo je strahove novih sektaških sukoba u Libanu, gdje se većina sunita protivi Assadu, dok ga šiitska grupa Hezbollah podržava.

Najmanje 11 ljudi ubijeno je od petka u borbama grupa koje su za i protiv Assada u Tripoliju.

U tom gradu većina stanovnika protivi se Assadu, ali tu, također, živi alevijska manjina, koja pripada istoj sekti šiitskog islama kao i porodica Assad.

Sektaško nasilje izbilo je i u Bejrutu, te je tako poginuo jedan palestinski mladić, ali libanska prijestolnica bila je mirna u utorak.

Izvori: Al Jazeera i agencije