SAD i Evropljani imali ‘vrlo dobar’ razgovor o iranskom sporazumu

Iran i šest svjetski sila potpisali su 2015. sporazum koji je ukinuo većinu sankcija Islamskoj Republici u zamjenu za usporavanje nuklearnog programa (AP)

SAD i tri evropska saveznika imali su “vrlo dobre” razgovore o zahtjevu američkog predsjednika Donalda Trumpa da se nuklearni sporazum s Iranom popravi do 12. maja, izjavio je američki izaslanik.

Iran i šest svjetski sila potpisali su 2015. godine sporazum koji je ukinuo većinu sankcija Islamskoj Republici u zamjenu za usporavanje njegovog nuklearnog programa.

Uprkos Trumpovim ranijim upozorenjima da će se povući iz dogovora s Iranom, on je u januaru donio odluku o produženju sporazuma, ali i upozorio da to čini posljednji put.

Evropska unija ostaje pri sporazumu

Zatražio je od Francuske, Velike Britanije i Njemačke da do 12. maja zajednički poboljšaju sporazum, prvenstveno tako da se ukine ograničenje o trajanju sporazuma od deset godina.

Evropska unija je u januaru objavila da ostaje pri postignutom sporazum i da ga Iran poštuje.

Visoki zvaničnici zemalja koje su potpisale sporazum održale su u petak kvartalni sastanak u Beču.

Dan ranije odvojeno su se sastale delegacije SAD-a, Velike Britanije, Francuske i Njemačke, rekao je američki izaslanik Brian Hook.

Tri glavna Trumpova prigovora

Ponovio je tri glavna Trumpova prigovora – ograničeno trajanje sporazuma, činjenicu da ne pokriva testiranje balističkih projektila i inspekcije Ujedinjenih naroda iranskih postrojenja, ali nije naveo koji oblik sporazuma pokušava postići.

“Ne želim prejudicirati kakav ćemo mehanizam koristiti tako bi postigli dogovor s Evropljanima. Ono što je predsjednik [Donald Trump] rekao 12. januara je da pokušamo doći do dopunskog sporazuma s evropskim saveznicima u tri specifična područja”, dodao je.

“Ovo je treći sastanak u ovom formatu, imali smo vrlo dobru raspravu. Oko puno toga se slažemo, oko onoga u čemu se ne slažemo nastojimo premostiti razlike”, rekao je Hook.

Izvor: Agencije