SAD i Francuska neće intervenirati u CAR-u

Predsjednik Centralnoafričke Republike pozvao je Francusku i Sjedinjene Američke Države da zaustave napredovanje pobunjenika sa sjevera. Zvanični Pariz je odbio koristiti svoje snage za odbranu vlade u glavnom gradu afričke države Banguu, dok su iz Washingtona izjavili da su njihov ambasador i 40 članova diplomatskog osoblja odletjeli iz CAR-a.

U Banguiu su održane još jedne demonstracije koje pozivaju bivše kolonijalne vlasti da interveniraju.

Posljednji marš bio je miran, dok su demonstranti u srijedu bacali kamenje na francusku ambasadu i skinuli zastavu. Predsjednik CAR-a Francois Bozize se za to izvinio, ali je ipak ponovio svoj poziv.

„Naši francuski rođaci i Sjedinjene Američke Države, velike sile moraju nam pomoći da zaustavimo pobunjenike“, kazao je.

Francuska već ima 200 vojnika u toj državi, no, francuski predsjednik Francois Hollande je izjavio da neće intervenirati.

„Općenito govoreći, ako smo tamo, ne znači da smo tu da štitimo režim, nego naše građane i naše interese“, istakao je.

Ni ostali nisu željni uplitanja – UN izvlači osoblje koje nije nužno, dok su SAD već zatvorile ambasadu.

Četiri središta

Pobunjenici koalicije Seleka brzo su napredovali od pokretanja ofanzive 10. decembra. Osvojili su četiri regionalna središta, uključujući Ndele na sjeveru, Bambari u centralnom dijelu države, rudarski centar Briu, a u utorak i zapadni grad Kaga Bandoro.

Neki izvještaji sada tvrde da su udaljeni samo 75 kilometara od glavnog grada.

Pobunjenička koalicija je nastala od niza oružanih grupa koje su potpisale odvojene mirovne sporazume 2007. i prošle godine. Sada optužuju vladu da nije održala svoja obećanja.

„Trebali su dobiti novac i  imati koristi od nekih programa, a to se očito nije ostvarilo. Zato su zadržali oružje“, rekao je Thierry Vircoulon iz međunarodne krizne grupe.

Trenutno se čini da prisutnost vojnika iz susjednog Čada odvraća pobunjenike da krenu na Bangui.

No, bojeći se najgoreg, mnogi civili već su pobjegli iz svojih domova.

„Bježe u svoja polja, to znači da idu tamo gdje nemaju nikakvog skloništa i uz minimalne količine pitke vode koju mogu pronaći i uz nešto hrane. To su strašni uslovi“, izjavio je šef misije Ljekara bez granica u Centralnoafričkoj Republici Sylvain Groulx.

Izvor: Al Jazeera i agencije