SAD i Kuba uspostavile telefonsku vezu

Dosadašnji telefonski pozivi između SAD i Kube morali su da idu preko trećih zemalja (Getty Images)

SAD i Kuba su ponovo uspostavile direktnu telefonsku vezu, kao posljednji korak prema normalizaciji odnosa poslije hladnog rata, saopćila je Kubanska telekomunikacijska kompanija ETECSA.

Direktna interkonekcija između dvije zemlje, u početku je uspostavljena za međunarodne razgovore, prenose kubanski mediji.

Telefonska veza je bila više puta prekidana i obnavljana od 60-ih godina prošlog stoljeća, ali je sada prvi put uspostavljena poslije 1999. godine.

Dosadašnji telefonski pozivi između SAD i Kube morali su da idu preko trećih zemalja, što ih je činilo izuzetno skupim, ali ETECSA nije odmah najavila nove cijene.

‘Kvalitetnija komunikacija’

To je prvi sporazum, potpisan između kubanskih i američkih kompanija, pošto je u decembru najavljeno obnavljanje diplomatskih odnosa, poslije pedeset godina neprijateljstva.

“Ponovo uspostavljanje direktnih komunikacija između SAD i Kube doprinijet će osiguranju bolje infrastrukture i kvalitetnije komunikacije između ljudi dvije zemlje”, navodi se u saopćenju kompanije.

Veza, koja je uspostavljena na osnovu ugovora koji je u februaru potpisan sa američkom firmom Domaći telekom, mogla bi da se koristi i za druge vrste komunikacija, prenosi AFP.

Izvor: Agencije