SAD i NATO upozoravaju Rusiju zbog Ukrajine

Ukrajina je u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda zatražila još sankcija za Rusiju (EPA)

Sedam članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda glasovalo je protiv ruskog prijedloga da se sazove hitna sjednica posvećena incidentu u Kerčkim vratima.

Kina, Rusija, Kazahstan i Bolivija glasovali su za ruski prijedlog, a četiri su države bile suzdržane, prenose agencije.

“Nitko ne može spriječiti Rusiju kao stalnu članicu Vijeća sigurnosti da pokrene pitanje koje smatra važnim za dnevni red”, rekao je Dmitrij Poljanski, prvi zamjenik stalnog predstavnika u UN-u.

Prema njegovim riječima, Ukrajina je prekršila međunarodno pravo.

“Vrlo je očito da je provokacija unaprijed isplanirana i da su je podržale zapadne države”, kazao je Poljanski.

Istovremeno, Ukrajina je u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda zatražila još sankcija za Rusiju.

Službena Moskva odgovorila je uputivši diplomatsku notu Kijevu zbog eskalacije napetosti između Rusije i Ukrajine u Azovskom moru.

Haley: Rusija krši međunarodno pravo

No, američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley tvrdi kako je Rusija ta koja je prekršila međunarodno pravo kad je spriječila ukrajinske brodove da uđu u Azovsko more kroz Kerčka vrata.

“Ovaj arogantni postupak međunarodna zajednica treba osuditi i, kao takav, nikad ne treba biti prihvaćen”, kazala je Haley.

Sjednica se zbog nedostatka podrške devet od 15 članica Vijeća sigurnosti održava pod nazivom “Napetosti između Rusije i Ukrajine u Azovskom moru”.

“Kao što je više puta kazao predsjednik moje zemlje [Donald Trump], SAD se zalaže za normalne odnose s Rusijom. Ilegalne akcije poput ovih čine to nemogućim”, naglasila je američka diplomatkinja, pozivajući Rusiju da oslobodi brodove i posadu.

Sjedinjene Američke Države i NATO upozorili su Rusiju, nakon što je otvorila vatru i zaplijenila ukrajinske brodove i posadu u Kerčkim vratima, pozivajući da oni hitno budu oslobođeni i naglasivši kako za ruske akcije nema opravdanja, javile su agencije.

NATO: Nema opravdanja

NATO je također pozvao Rusiju da oslobodi brodove i posadu, naglašavajući da nema opravdanja za akcije koje je izvela Moskva.

“Ono što smo vidjeli jučer vrlo je ozbiljno. Svi su saveznici izrazili punu potporu ukrajinskom teritorijalnom integritetu i suverenitetu”, kazao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

“Nema opravdanja za korištenje vojne sile protiv ukrajinskih brodova i posade te stoga pozivamo Rusiju da odmah oslobodi ukrajinske pomorce i brodove koje je zaplijenila”, naglasio je Stoltenberg.

I Moskva i Kijev zatražili su nakon incidenta hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a.

Potom je Moskva u Ministarstvo vanjskih poslova Rusije pozvala otpravnika poslova Ukrajine Ruslana Nimčinskog i uručila mu diplomatsku notu zbog toga, kako se navodi, što su ukrajinski vojni brodovi u teritorijalnim vodama Rusije i Crnom moru prekršili mirnodopska pravila.

Ratno stanje u Ukrajini

No, stalni predstavnik Ukrajine pri UN-u Volodimir Jelčenko zatražio je još sankcija Rusiji, javlja Anadolija.

U obraćanju novinarima prije izvanredne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a kazao je kako je to “jedini način da se Kijev suprotstavi Rusiji”.

“Treba povećati sankcije protiv Rusije. To je jedini način jer Rusija ne razumije drugi jezik”, rekao je Jelčenko.

U međuvremenu je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko uveo ratno stanje, koje će trajati mjesec dana, ali koje ne uključuje restrikcije građanskih prava ni odgodu izbora zakazanih za sljedeću godinu.

Izvor: Agencije