SAD i Rusija o ostavci Davutoglua

Davutoglu saopćio da neće tražiti novi mandat predsjednika AKP-a (Al Jazeera)

Sjedinjene Američke Države i Rusija su poručili da ostavka turskog premijera Ahmeta Davutoglua neće utjecati na odnose tih dviju zemalja s Turskom.

Bijela kuća je ocijenila Davutoglua kao dobrog partnera Sjedinjenih Američkih Država i dodala kako ne očekuje da će njegovo napuštanje funkcije utjecati na američko-turske odnose u vezi s grupom Islamska država Irak i Levant (ISIL).

“Ne očekujem da će ovo imati bilo kakav utjecaj na mogućnost SAD-a i Turske da sarađuju u nastavku strategije da se porazi i uništi ISIL”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće, prenosi Reuters.

Šef Komiteta državne Dume (jedne komore državnog parlamenta) Aleksej Puškov je za televiziju Rusija 24 kazao da ostavka i zamjena turskog premijera neće bitno utjecati na rusko-turske odnose, jer ključnu ulogu ovdje igraju namjere i odluke predsjednika zemlje Recepa Tayyipa Erdogana.

Vanredni kongres AKP-a

Ahmet Davutoglu podnio je ostavku na funkciju predsjednika vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP), što podrazumijeva da više neće biti ni premijer, a njegova odluka stupit će na snagu nakon vanrednog kongresa te partije, zakazanog za 22. maj.

Davutoglu je, naime, saopćio da neće tražiti novi mandat predsjednika AKP-a, što znači da više neće biti ni premijer, navodi AFP.

Predsjednik Erdogan i Davutoglu su prije nekoliko dana održali sastanak nakon kojeg nije bilo saopćenja. Mediji su prenijeli da je Davutoglu nezadovoljan zbog miješanja Erdogana u rad Vlade i stranke.

Izvor: Agencije