SAD i Rusija za nastavak dijaloga o primirju u Halepu

Iz Crvenog krsta upozoravaju na humanitarnu katastrofu u Halepu (Reuters)

State Department je objavio da su se američki državni tajnik John Kerry i ruski šef diplomacije Sergej Lavrov dogovorili o nastavku razgovora o Halepu, te da će nastaviti dijalog o evakuaciji civila iz tog sirijskoga grada.

„Dogovorili su da će nastaviti dijalog o stvaranju okvira za primirje kojim će biti omogućeno dopremanje prijeko potrebne humanitarne pomoći, kao i siguran izlazak onih koji žele napustiti grad“, kazala je glasnogovornica State Departmenta Elizabeth Trudeau.

Dodala je kako je Lavrov najavio tehnički dijalog u Ženevi u subotu, ali konkretne pojedinosti tih razgovora se tek dogovaraju.

Prethodno je rečeno kako su Rusija i Sjedinjene Američke Države nadomak dogovora za rješenje situacije u Halepu.

Iz Moskve navode kako je postignut visok stepen razumijevanja o koracima koje treba poduzeti kako bi se riješila vojna i humanitarna situacija u tom gradu. Rusija je potvrdila kako su proteklih dana vođeni intenzivni diplomatski razgovori o ovom problemu.

Sirijska vojska prekinula vatru

Lavrov je u međuvremenu potvrdio da je sirijska vojska prekinula borbene operacije u Halepu kako bi omogućila izvlačenje civila.

“Mogu vam reći da su danas na istoku Halepa prekinute borbene operacije sirijske vojske jer je u tijeku velika operacija izvlačenja civila”, rekao je na rubu zasjedanja Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE), a prenose ruske agencije.

Dodao je i kako će se “8.000 ljudi izvući putem dugim pet kilometara”.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest je ocijenio da je to “znak da bi se nešto pozitivno moglo dogoditi”.

Lavrov je usto najavio da će se rusko-američki vojni i diplomatski pregovori održati u subotu u Ženevi “kako bi se dovršio posao (…) na pronalasku rješenja problema u istočnom Halepu”.

Na tim će se pregovorima razgovarati o planovima izvlačenja pobunjeničkih boraca i civila koji to žele, rekao je ruski ministar.

Lavrov je objavio takvu informaciju pošto je u srijedu šest zapadnih zemalja, među kojima i Sjedinjene Države, zatražilo “trenutačni prekid vatre” zbog moguće “humanitarne katastrofe” u Halepu, pozivajući Rusiju i Iran da “iskoriste svoj utjecaj” na sirijski režim kako bi se to postiglo.

Složena situacija

Iz Međunarodnog odbora Crvenog križa potvrdili su kako je gotovo 150 osoba tokom noći evakuirano iz bolnice u starom dijelu Halepa. Bolnica se nalazi u području stare gradske jezgre koju su nedavno osvojile vladine snage. Pacijenti, među kojima i nepokretne osobe, djeca i ranjenici, nekoliko su dana, dok su trajale borbe, bili bez odgovarajuće medicinske pomoći. Iz Crvenog krsta upozoravaju na humanitarnu katastrofu.

Novinar Al Jazeere Imtiaz Tyab iz turskog pograničnog grada Gaziantepa navodi kako je riječ o drugom razgovoru šefova diplomatije SAD-a i Rusije koji su se i sinoć sastali u Hamburgu.

„U suštini, oni razgovaraju o mogućnosti otvaranja koridora kako bi pobunjenici napustili istočni Halep, odnosno dio koji još drže pod kontrolom i koji se smanjuje pod dejstvom ruskih zračnih udara i angažmana šiitskim milicija koje podržava Iran. Ako se postigne dogovor, bit će to prvi put da su SAD i Rusija direktno dogovorile angažman zaraćenih strana. To samo pokazuje složenost situacije i angažiranost međunarodne zajednice u ratu u Siriji“, ističe Tyab.

On dodaje kako predsjednik Sirije Bashar al-Assad tvrdi kako je uvjeren da će njegove snage i saveznici zauzeti istočni Halep.

„U samo 11 dana intenzivnog bombardiranja i artiljerijskih i pješadijskih napada, uspjeli su zauzeti dvije trećine teritorije koju su pobunjenici držali od 2011. godine. Assad odbija mogućnost prekida vatre, iako priznaje kako to neće biti kraj građanskog rata, jer pobunjenici i dalje drže dijelove provincije Idliba i Deraje. Ali nakon pada Halepa pobunjenici neće imati uporište u većim gradskim sredinama, odnosno borbe će se premjestiti u ruralna područja, gdje je lakše voditi akcije“, dodaje.

Turske operacije

Turske snage nastavile su vojnu operaciju protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) na sjeveru Sirije. Ibrahim Kalin, glasnogovornik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana potvrdio je kako Turska istovremeno aktivno učestvuje u diplomatskim aktivnostima za rješavanje situacije u Halepu.

„Ono što se događa u Halepu finalna je faza humanitarne tragedije koja traje već pet godina. Ravnodušnost i nebriga međunarodne zajednice su nas dovele do ove situacije. Odlučni smo okončati neprijateljstva u Halepu, osiguramo dostavu humanitarne pomoći i političku tranziciju bez obzira na to koliko je to težak proces“, naveo je on.

Kalin je dodao kako Ankara nastavlja sa intenzivnim diplomatskim razgovorima sa Rusijom, SAD-om, zaljevskim i europskim zemljama

Izvor: Al Jazeera i agencije