SAD i Rusija žele presjeći finansiranje ISIL-a

Već postoje sankcije za one koji finansiraju ISIL kupujući od njega naftu i arheološke predmete otete u Siriji i Iraku (Getty Images)

Rusija i Sjedinjene Američke Države rade u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda na novim rezolucijama kako bi presjekle financiranje skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL), potvrdili su diplomatski izvori.

Američka veleposlanica u UN-u Samantha Power ukazala je kako Washington želi “pojačati i racionalizirati napore Vijeća sigurnosti u vezi s financiranjem ISIL-a”, među kojima i prethodnu rezoluciju donesenu u veljači.

Kako kaže, treba donijeti “nove mjere kako bi bile djelotvornije sankcije” protiv onih koji ISIL pomažu financijski.

Sjedinjene Američke Države, koje u prosincu predsjedaju Vijećem, nadaju se da će se inicijativa završiti oko 17. prosinca.

Washington je, dodala je Power, krajem prošlog tjedna primio i nacrt ruske rezolucije u tom smislu i sada ga proučava.

“Dobar dio ruskih napora u vezi s ISIL-om usredotočen je na financiranje i na potrebu da se ISIL spriječi da zarađuje prodajom nafte i ulazi na međunarodna financijska tržišta”, rekla je Power.

Rusija i SAD “imaju isti cilj”, dodala je, ali nije rekla mogu li se dvije zemlje dogovoriti o zajedničkom tekstu.

Podsjetila je da je Vijeće sigurnosti u veljači donijelo rezoluciju kojom se sankcioniraju fizičke osobe i pravni subjekti koji financiraju ISIL kupujući od njega naftu i arheološke predmete otete u Siriji i Iraku.

Ruski veleposlanik u UN-u Vitalij Čurkin rekao je novinarima da Moskva želi “pojačati rezoluciju” iz veljače.

Te se inicijative donose u času kada predsjednik Vladimir Putin optužuje tursku vladu da štiti isporuke sirove nafte ISIL-a iz Sirije i Iraka, što je Ankara negirala.

UN-ovi stručnjaci su prije godinu dana ocijenili da ISIL od prodaje nafte zarađuje između 850.000 i 1,65 milijuna dolara na dan.

ISIL se širi na istok Libije

U međuvremenu su vojni dužnosnici upozorili kako ISIL želi proširiti utjecaj na istok Libije, u čemu ih pokušavaju spriječiti tamošnje vladine snage, izvodeći zračne udare na njihove položaje.

Francuski premijer Manuel Valls ocijenio je u Parizu kako je stanje u Libiji “neprijeporno glavno pitanje u narednim mjesecima”, istaknuvši da se “terorizam neprestano mijenja”.

ISIL se učvrstio u Libiji iskoristivši kaos u zemlji, gdje suparničke milicije nemilosrdno ratuju a dvije vlade se bore za vlast. Ta skupina već kontrolira Sirt (450 kilometara istočno od Tripolija), a u Benghaziju i na drugim područjima se bori s vladinim snagama i drugim oružanim skupinama.

ISIL sada pokušava proširiti svoju sferu utjecaja do grada Ajdabiye, između Sirta i Benghazija (1000 kilometara istočno od Tripolija), rekao je dužnosnik oružanih snaga vlade koju priznaje međunarodna zajednica.

No, te su oružane snage pokrenule operaciju ne bi li zaustavile napredovanje te skupine. “Vojska je izvela zračni udar na kuću u kojoj su bili pripadnici ISIL-a, u industrijskoj zoni na jugu Ajdabiye”, rekao je za AFP visoki vojni časnik.

Zračni napad je dio “operacije kojom se želi spriječiti ekstremiste da preuzmu kontrolu nad Ajdabiyom, na području ‘naftnog polumjeseca'”, dodao je taj časnik koji je htio ostati anoniman.

Zrakoplovne snage su još prošli tjedan izvele udare na “položaje i ciljeve” ISIL-a blizu Ajdabiye, rekao je drugi vojni dužnosnik. “Tim su udarima teroristi spriječeni u pripajanju grada području pod kontrolom ISIL-a”, dodao je.

Ta oružana skupina, koja je preuzela odgovornost za više krvavih napada u Libiji i izvela pogubljenja talaca, pokušava zauzeti i grad Dernu, na krajnjem istoku, pošto su ih iz njega potisnule suparničke naoružane skupine.

UN-ovi stručnjaci u New Yorku ocjenjuju da je ISIL u Libiji uspostavio mostobran, ali ga u širenju koče financijske poteškoće i nesklonost stanovništva.

Procjenjuje se i da broj boraca ISIL-a u Libiji nije veći od 2.000 do 3.000, među kojima ih je 1.500 u Sirtu.

Izvor: Agencije