SAD i Seul postavljaju raketni štit prema S. Koreji

Razgovori o postavljanju štita počeli su u februaru, nakon što je Sjeverna Koreja ispalila raketu dugog dometa (Reuters)

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u petak da je pozvalo američkog i južnokorejskog veleposlanika na razgovor kako bi uložili prosvjed zbog postavljanja naprednog raketnog obrambenog sustava SAD-a u Južnoj Koreji, prenosi Reuters.

SAD i Južna Koreja dogovorile su se u petak da će postaviti kontroverzni proturaketni štit zbog sve veće prijetnje Sjeverne Koreje.

Sustav THAAD montirat će se radi obrane od prijetnje Pjongjanga, piše u priopćenju.

Zasad je nejasno gdje će se sustav nalaziti i tko će njime upravljati, prenosi Hina.

Razgovori o postavljanju štita počeli su u veljači, nakon što je Sjeverna Koreja ispalila raketu dugog dometa.

Sustav bi trebao otkrivati i rušiti sjevernokorejske projektile, ali Kina je prethodno priopćila da će američki sustav “ozbiljno naškoditi strateškim sigurnosnim interesima zemalja u regiji”.

‘Narušavanje stabilnosti’

“THAAD će naštetiti regionalnom miru i stabilnosti i neće pridonijeti denuklearizaciji korejskog poluotoka”, priopćilo je tada kinesko Ministarstvo vanjskih poslova.

Rusija je u svojoj reakciji u petak upozorila da će američko postavljanje naprednog raketnog sustava u Južnoj Koreji imati “nepopravljive posljedice”.

“SAD, uz podršku njegovih partnera, nastavljaju jačati potencijal azijsko-pacifičkog obrambenog sustava, koji potkopava uspostavljenu stratešku ravnotežu u regiji i šire”, priopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova, prenosi Tanjug agenciju AFP.

Ove akcije “na najnegativniji način utječu na stratešku stabilnost”, priopćilo je rusko Ministarstvo povodom najava SAD-a i Južne Koreje da će postaviti raketni sustav zbog severnokorejskih prijetnji.

Pjongjang prijeti SAD-u

SAD je u četvrtak pozvao Sjevernu Koreju da se suzdrži od priopćenja i akcija koje podižu tenzije u regiji.

Washington je tako odgovario na upozorenje Sjeverne Koreje da Pjongjang planira žestok odgovor nakon što je SAD uveo sankcije protiv severnokorejskog lidera Kim Jong-una.

Ministarstvo vanjskih poslova u Pjongjangu priopćilo je da taj potez SAD-a predstavlja “najgori neprijateljski čin u povijesti” i “otvorenu objavu rata” protiv Sjeverne Koreje, prenio je AFP, pozivajući se na službenu sjevernokorejsku agenciju.

Izvor: Agencije