SAD i Turska planiraju akciju protiv ISIL-a

SAD i Turska planiraju pružiti zračnu podršku umjerenim sirijskim pobunjenicima (AP)

Turska i SAD uskoro će pokrenuti “sveobuhvatne” zračne akcije kako bi protjerale borce Islamske države Irak i Levant iz područja na sjeveru Sirije, uz granicu s Turskom, izjavio je u ponedjeljak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Detaljni razgovori Washingtona i Ankare o tom planu završeni su u nedjelju, a u njemu bi mogli učestvovati i regionalni saveznici, poput Saudijske Arabije, Katara i Jemena, kao i Velika Britanija i Francuska, rekao je on.

“Tehnički razgovori završeni su jučer [nedjelja] i uskoro ćemo početi tu sveobuhvatnu operaciju protiv ISIL-a”, kazao je Cavusoglu.

SAD i Turska planiraju pružiti zračnu podršku umjerenim sirijskim pobunjenicima kako bi istisnuli ISIL iz područja uz granicu dugog oko 80 kilometara, kazali su dužnosnici upoznati s planom.

Bez kurdskih boraca

Američki avioni već su počeli zračne napade iz turskih baza pred tu akciju.

Kurdski borci (PYD) neće imati nikakvu ulogu u “sigurnoj zoni” koja se želi uspostaviti tom akcijom, istaknuo je Cavusoglu.

“Radije bismo da umjerene opozicijske snage kontroliraju sigurnu zonu, bez ISIL-a, na sjeveru Sirije, a ne PYD-a, osim ako radikalno ne promijene svoju politiku”, rekao je.

Ministar je također istaknuo da će se turske vojne operacije protiv meta Radničke partije Kurdistana na sjeveru Iraka i u jugoistočnoj Turskoj nastaviti sve dok Kurdi ne polože oružje.

Izvor: Agencije