SAD i Turska za uspostavu zone slobodne od ISIL-a

Sjedinjene Američke Države i Turska su se dogovorile da udruže snage i uklone grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL) iz sjevernog dijela Sirije, saopćili su u ponedjeljak američki zvaničnici, prenosi Tanjug.

“Cilj je uspostavljanje zone slobodne od ISIL-a i obezbjeđivanje veće stabilnosti duž granice Turske sa Sirijom”, izjavio je agenciji AFP neimenovani američki zvaničnik.

Dodao je da se detalji te “slobodne zone” trebaju još razraditi, ali je naveo da “eventualni zajednički vojni napori neće uključiti uvođenje zone zabrane leta”, što već duže vrijeme zahtijeva Turska.

AFP navodi da je ovaj zvaničnik dao izjavu u Etiopiji, gdje u posjeti boravi predsjednik SAD-a, Barack Obama.

Dogovor je uslijedio poslije sedmice nasilja u Turskoj, za šta su vlasti optužile pripadnike Radničke partije Kurdistana (PKK) i pripadnike ISIL-a.

Irak podržava Tursku

Ankara je na to odgovorila serijom napada na mete ISIL-a u Siriji i kurdskih separatista u Iraku.

U međuvremenu je šef iračke diplomatije Ibrahim al-Jaferi izjavio je da Irak podržava svaki korak koji susjedna Turska čini u antiterorističkim operacijama protiv ISIL-a, a s ciljem zaštite sigurnosti u regiji, javlja Anadolija.

On se u ponedjeljak u Bagdadu sastao s iranskim kolegom Javadom Zarifom, a na sastanku je razgovarano o nedavnom sporazumu o iranskom nuklearnom pitanju te o aktuelnim pitanjima u regiji.

Jaferi je kazao da terorizam danas „svira ratnu muziku u cijelom svijetu i da niti jedna zemlja nije sigurna da neće postati meta terorista“.

“Nemamo druge opcije već da se cijeli svijet usprotivi terorizmu. Irak je danas uz sve zemlje koje se bore protiv tog zla i brane mir u svijetu. Terorističke prijetnje su globalnog karaktera i smatramo da je na sceni pravi rat”, rekao je on.

Komentirajući antiterorističke operacije koje je Turska u proteklih nekoliko dana intenzivirala protiv ISIL-a, Jaferi je kazao da je Turska jaka sa svih aspekata historije, ekonomije i iskustva te da podržavaju svaki korak koji Turska čini s ciljem zaštite iračke i turske sigurnosti.

Uhapšeno 1.050 osoba

U sukobima s pobunjeničkim grupama turska policija je posljednjih dana uhapsila 1.050 ljudi, među kojima i pripadnike ISIL-a, PKK-a i ultralijeve partije DHKP-C.

Među uhapšenima je i 50 do 60 stranih državljana, izjavio je u ponedjeljak turski premijer Ahmet Davutoglu, prenosi Reuters.
Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je ranije u ponedjeljak, tokom posjete Lisabonu, kako kurdski pobunjenici nikad nisu poštovali mirovni proces s Ankarom.

Pripadnici PKK-a, koji su decenijama vodili pobunu na jugoistoku Turske, po Cavusogluu, “nikada nisu prestali s terorističkim aktima”, prenosi AFP.

“Mi nikada nismo rekli da je završen proces mirovnih pregovora. Ali, PKK ga nikad nije poštovao”, rekao je Cavusoglu.

Turski zvaničnici su ranije saopćili da njihova vojska ne cilja na sirijske Kurde, nakon što su kurdske snage i nevladina organizacija izvijestile da su tenkovi granatirali sela pod kontrolom kurdskih snaga u sjevernoj Siriji.

Službena Ankara u ponedjeljak je saopćila da istražuje navode o granatiranju.

Gdje padaju granate?

Kurdski zvaničnici kazali su za Al Jazeeru u ponedjeljak da je u granatiranju tokom noći pogođen kontrolni punkt u selu nadomak Kobanija, koje drži bataljon Burkan al-Furat, koalicija boraca Slobodne sirijske vojske i Jedinica narodne zaštite.

Sirijska opservatorija za ljudska prava je izvijestila da su četiri borca povrijeđena u granatiranju.

”Nekoliko granata koje su ispaljene iz turskih tenkova pale su na selo Zur Maghar, koje kontrolira YPG”, saopćila je opservatorija sa sjedištem u Londonu.

Zur Maghar se nalazi nadomak granice s Turskom, u provinciji Halep.

Reporterka Al Jazeere Zeina Khodr javila je sa graničnog prijelaza Kilis, na jugu Turske, kako je glasnogovornik YPG-a zaštite pozdravio odluku Ankare da se uključi u borbu protiv ISIL-a, ali i dodao kako sirijski Kurdi smatraju da su turska meta, prije svih, Kurdi.

”To pokazuje da su tenzije između Turske i sirijskih Kurda sve snažnije. Sirijski Kurdi smatraju da je rat koji je Turska proglasila ISIL-u samo paravan, da ta zemlja, zapravo, želi spriječiti sirijske Kurde da zauzmu više teritorije u Siriji”, javila je Khodr.

”Od premijera smo čuli da je postavio određene uvjete kad je rekao da Jedinice narodne zaštite imaju svoju ulogu u, citiram, ‘novoj Siriji’. Jedan od tih uvjeta je da sirijski Kurdi moraju podržati sirijske opozicijske grupe. Turska ovim pokušava opoziciju okupiti u jednoj krovnoj organizaciji. Kurdi su se do sada su borili uz određene pobunjeničke snage u Siriji, ali to nisu bile glavne opozicijske grupe. Ankara želi da sirijske opozicijske grupe budu pod jednom krovnom organizacijom i da na taj način spriječi sirijske Kurde da proglase neku vrstu autonomne regije u Siriji.”

Rasličiti osjećaji

Khodr javlja da Turska smatra YPG ogrankom PKK-a i zbog toga je toliko zabrinuta.

”Ipak, teritoriju odavde do iračke granice kontroliraju sirijski Kurdi. Ankara smatra da će ta činjenica, na ovaj ili onaj način, izazvati različite osjećaje među turskim Kurdima. Čini se da je Turska istinski zabrinuta zbog onoga što se trenutno dešava u Siriji, na frontu na sjeveru zemlje.

Sada govore da je sa Sjedinjenim Američkim Državama postignut sporazum prema kojem će koalicija pomoći i sirijskim opozicijskim grupama u borbi protiv ISIL-a, koji pokušava napredovati prema zapadu i približiti se Halepu.

Turska želi biti sigurna da sirijske opozicijske grupe neće biti oslabljene. Zašto? Ankara podržava te grupe i smatra da ne smiju biti oslabljene kako bi nastavile borbu protiv sirijske vlade.

Vidimo i jačanje saradnje između Turske i Sjedinjenih Američkih Država. Još nemamo potvrdu američke strane o tome je li sporazum postignut, ali većina posmatrača smatra da Turska želi očistiti područje iza mene od ISIL-a, spriječiti napredovanje Kurda prema zapadu te pobrinuti se da sirijska opozicija ostane snažna i zadrži pristup graničnom prijelazu Kilis. Dakle, sve ovo je uveliko povezano s bojištem na sjeveru Sirije”, javila je Khodr.

Izvor: Al Jazeera i agencije