SAD i UNESCO osudili rušenje džamije Al-Nuri

Minaret, čija je gradnja završena u 1172, bio je simbol grada i prikazan je na novčanici od 10.000 iračkih dinara (Reuters)

Sjedinjene Američke Države osudile su rušenje stare džamije Al-Nuri i njenog minareta, koji datira iz 12. stoljeća, a koje je srušila oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL), u činu koji, po ocjeni SAD-a, predstavlja napad na svjetsku kulturnu baštinu i “zdanje jedne velike religije”.

Srednjovjekovna građevina s kosim minaretom Al-Habdom, koji je 850 godina stajao u Mosulu, raznesena je u srijedu navečer u eksplozijama, a upravo je u njoj čelnik ISIL-a Abu Bakr al-Baghdadi prije tri godine proglasio samozvani halifat na područjima Sirije i Iraka.

Irački dužnosnici i međunarodna koalicija predvođena SAD-om, koja podržava iračke snage, vide u tom rušenju znak konačnog pada grada pod vodstvom ISIL-a.

Glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert izjavila je da je rušenje velike džamije eksplozivom “samo još jedan dodatni dokaz kako ISIL ne poštuje identitet, kulturu i religije u Iraku”.

Minaret iz 1172. godine

“To je čin vrijedan prezira i zločin ne samo protiv stanovnika Mosula i Iraka nego i protiv cijelog svijeta”, rekla je Nauert.

Dodala je da je “svijet ponovo izgubio važan dio svog zajedničkog naslijeđa zahvaljujući ISIL-u”.

Direktorica UNESCO-a Irina Bokova također je osudila uništenje džamije, nazvavši to “produbljivanjem rane društva već pogođenog neviđenom humanitarnom tragedijom”.

Minaret, čija je gradnja završena 1172. godine, bio je simbol grada i prikazan je na novčanici od 10.000 iračkih dinara.

Irački premijer Haider al-Abadi ocijenio je kako ovo rušenje predstavlja “konačnu potvrdu poraza” ISIL-a.

Izvor: Agencije