SAD ima kanal za tajne pregovore sa S. Korejom

Donald Trump smatra da će njegov najavljeni susret s Kim Jong-unom biti sjajan (AP)

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa, daleko od očiju javnosti i uprkos oštroj retorici, uključena je u tihe zakulisne kontakte i diplomatiju sa Sjevernom Korejom već mjesecima, a u vezi sa zatvorenim Amerikancima, objavio je AP.

Poznato je da su dvije strane razgovarale o tome da u junu oslobode američkog studenta, ali nije bilo poznato do danas da li su kontakti nastavljeni i da li se tiču i drugih stvari osim američkih državljana koji su zatvoreni u toj državi.

Dobro upućeni izvori ističu da u tim komunikacijama nije bilo ničega dubljeg niti su se ticali nuklearnog programa koji danas podiže tenzije i strah od vojnog sukoba.

Ali, razgovori iza scene mogu biti osnov za ozbiljne pregovore, ukoliko Trump i sjevernokorejski lider Kim Jong-un ostave po strani tešku retoriku i prihvate dijalog, navodi američka agencija.

Povjerljiva razmjena

Kontakti se odvijaju preko Josepha Yuna, specijalnog američkog predstavnika za Sjevernu Koreju i Pak Song Ila, visokog sjevernokorejskog diplomate u misiji u Ujedinjenim narodima. Ali, oni su ovlašteni za povjerljivu razmjenu, a taj kanal se koristi samo za razmjenu informacija.

Američki predsjednik Donald Trump uputio je u petak nove prijetnje Sjevernoj Koreji, poručivši Pjongjangu putem Twittera kako je američko oružje „napunjeno i spremno“.

Prvi čovjek Sjedinjenih Američkih Država nastavio je svoj rat riječima na Twitteru nedugo nakon što ga je sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA optužila za eskalaciju napetosti na Korejskom poluotoku.

Američki ministar odbrane Jim Mattis ipak se zauzeo za diplomatski pristup, ustvrdivši kako bi mogući rat između Sjedinjenih Američkih Država i Sjeverne Koreje bio „katastrofalan“.

Pjongjang je ranije objavio kako razmatra plan o raketnom napadu u blizini američkog pacifičkog teritorija Guama gdje su smješteni i američki bombarderi.

Izvor: Agencije