SAD: Imigranti postaju neodlučni glasači

Među vrijednim Amerikancima je i grupa kojoj u najširem smislu pripadaju imigranti.

Aktuelnom američkom predsjedniku Baracku Obami oni su posebno bitni, jer njegove demokrate po pravilu imaju liberalnije stavove u vezi sa migracijom od svojih republikanskih rivala.

Međutim, brojni Latinoamerikanci sada počinju razmišljati prvenstveno ekonomski prije nego što daju svoj glas.

Novinar Al Jazeere Gregg Carlstrom posjetio je gradić Pueblo u južnom Coloradu, gdje je upoznao Daniela Gonzalesa.

Gonzales je vozio više od sata kako bi prodavao meksičku hranu na pijaci u Pueblu, ali brine ga da bi prodaja jedva mogla pokriti benzin.

Pouzdano uporište

Gonzales kaže da se bori održati posao, kao i mnogi lokalni farmeri. Sjeme i đubrivo su poskupjeli, a cijena goriva se udvostručila.

“Uvijek sam bio za demokrate ali, da budem iskren, u ovom trenutku još uvijek nisam potpuno odlučio o tome za koga ću glasati”, kaže Gonzales.

Grad je dugo bio demokratsko uporište. Barack Obama pobijedio je za 15 poena 2008. godine, a i dalje ima veliku  kampanjsku kancelariju u centru grada.

Djelomično je razlog za to što Latinoamerikanci čine 50 posto populacije, prema podacima posljednjeg popisa. Oni su pouzdano demokratsko uporište.

“Ne vjerujem u republikance, u način na koji govore”, kaže penzionisani vojni veteran Froilan Sanchez.

Ekonomski problemi

Ali, kako izvještava Carlstrom, u Pueblu ekonomija pati još od sredine osamdesetih, kada je željezara propala.

Skorašnja recesija počinje udarati na male preduzetnike kao što je Arnold Gallegos, koji radi kao prijevoznik posljednjih 20 godina.

“Bilo je teško. Još uvijek sam za Obamu, ali postaje mi sve teže i teže da nastavim sa poslom, kada sve poskupljuje”, kaže Gallegos.

Ekonomski problemi su posebno pogodili latinoameričku zajednicu.

Nezaposlenost im je za 50 posto veća nego kod ostatka populacije. Većina planira podržati demokrate, ali osjeća kako Vlada nije dovoljno učinila da im pomogne.

Zatvaranjem željezare zatvoren je veliki dio centra Puebla. Mnogi su ljudi frustrirani i zabrinuti za budućnost.

Izvor: Al Jazeera