SAD ipak platio Iranu 400 miliona dolara za taoce

Američki mediji pišu da SAD godina Iranu duguje 1,7 milijardi dolara iz ugovora o kupovini naoružanja (AP)

Administracija predsjednika Baracka Obame objavila je da su Sjedinjene Američke Države platile 400 milijuna dolara u gotovinu Iranu, prije nekoliko mjeseci, kako bi oslobodili skupinu američkih zatvorenika.

To je prvi put da SAD otvoreno govori o tom događaju, koji su kritičari ocijenili kao dogovor o otkupu talaca, prenosi AP.

Američka administracija je početkom kolovoza priznala da je početkom godine uplatila Iranu 400 milijuna dolara u gotovini – u eurima i švicarskim francima – ali je negirala da je riječ o otkupnini za oslobađanje pet Amerikanaca.

Glasnogovornik State Departmenta John Kirby je izjavio kako je SAD zadržao gotovinu kao zalog dok Iran ne dozvoli Amerikancima da napuste zemlju.

“Bili smo zabrinuti da Iran neće održati riječ o oslobađanju zatvorenika”, rekao je Kirby, pozivajući se na kašnjenja i međusobno nepovjerenje između država koje su prekinule diplomatske odnose pre 36 godina.

Dug iz vremena Pahlavija

Kao rezultat toga, objasnio je Kirby, SAD “pokušava zadržati maksimalnu kontrolu do konačnog oslobađanja talaca”, prenosi AP.

The Wall Street Journal je ranije naveo da je novac predstavljao prvu ratu dugogodišnjeg spora u vrijednosti od 1,7 milijardi dolara iz ugovora o kupovini naoružanja, koji je sa SAD-om zaključio kasnije svrgnuti šah Mohammad Reza Pahlavi.

Iran i šest velikih sila – SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka – počeli su primjenu prethodno postignutog dogovora o iranskom nuklearnom programu, čime su ukinute i međunarodne sankcije Teheranu.

Washington i Teheran su istovremeno najavili razmjenu zatvorenika: četvero iransko-američkih državljana i jednog Amerikanca, a među njima je bio i dopisnik Washington Posta Jason Rezaian, koje je Iran oslobodio u zamjenu za “blago postupanje” SAD-a prema sedmerici iranskih zatvorenika.

Tada su Obama i državni tajnik John Kerry izvijestili su da je Washington uplatio Teheranu 1,7 milijardi dolara duga i kamata iz vremena prije Islamske revolucije 1979. godine i prekida američko-iranskih diplomatskih veza godinu kasnije.

Ta uplata, o kojoj je odlučio Arbitražni sud u Haagu osnovan u tu svrhu, odnosila se na 400 milijuna dolara duga i 1,3 milijarde dolara kamata.

Novac poslan teretnim avionom

No, The Wall Street Journal je objavio kako je tih 400 milijuna dolara poslano u Iran teretnim avionom, ukazujući kako je tim novcem plaćena otkupnina za oslobađanje petero Amerikanaca.

“Isplata otkupnine za otmicu bila bi protivna politici SAD-a”, rekao je tada glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

“To nije bila otkupnina”, dodao je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner.

Ipak je priznao da je spornih 400 milijuna dolara doista bilo isplaćeno u gotovom novcu, u eurima i u švicarskim francima, budući da je “Iran bio i još je izvan međunarodnog financijskog sustava”.

Izvor: Agencije