SAD isporučuje četiri vojna aviona Iraku

Avion, Borbeni avion, F-16
Japan je zatražio od SAD-a da preduzme potrebne mjere da se takvo što ne bi ponovilo (EPA)

Američki ambasador u Bagdadu Stuart Jones najavio je da će Sjedinjene Američke Države narednog mjeseca Iraku isporučiti četiri nova vojna aviona tipa F-16, čime će broj isporučenih aviona toj zemlji porasti na deset.

Jones je pojasnio da će SAD u okviru plana finansiranja aviona Iraku odobriti kredit u iznosu od 2,7 milijardi dolara koji će biti korišten i za finansiranje servisiranja tankera naftnih kompanija u Basri i kupovinu municije.

Uporedo s tim, Jones je saopćio da je koalicija koju u borbi protiv grupe ISIL predvodi SAD, do sada izvela 60 zračnih napada u okviru operacije iračkih snaga za oslobađanje Falluje, prenosi Anadolija. 

Saveznici protiv ISIL-a

Jones je tom prilikom iračkog premijera Haidara Al Abadija nazvao “dobrim saveznikom” u borbi protiv ISIL-a, te ga pohvalio za, kako je kazao, hrabre poteze u okviru provedbe ekonomskih reformi u Iraku.

U akciji oslobađanja Falluje od pripadnike grupe ISIL učestvuju udružene snage kurdskih Pešmergi, šiitskih milicija Hashd al-Shaabi i drugih plemenskih jedinica, a lokalni izvori javljaju da šiitske milicije vrše zločine nad civilima.

Iz sunitskih lokalnih zajednica javljaju da su pripadnici milicije Hashd al-Shaabi prošle sedmice pogubili 17 civila u Falluji.

Ambasador SAD-a u Bagdadu kazao je kako SAD nikada nije postigao bilo kakav vojni dogovor sa milicijom Hashd al-Shaabi.

“Podršku toj miliciji i Pešmergama pružamo kanalima iračke vlade u Bagdadu. Zabrinuti smo zbog tvrdnji koje dobijamo sa terena o tome da milicije krše ljudska prava, ali još nismo mogli potvrditi tačnost tih navoda”, kazao je Jones.

Izvor: Agencije