SAD isporukom kikirikija ugrožava Haiti

Proizvođači kikirikija na Haitiju na sve načine pokušavaju spriječiti isporuku 500 tona tog prozvoda iz SAD-a. Tvrde kako je to udar na egzistenciju hiljada ljudi. S druge strane, Amerikanci se opravdavaju da je riječ o humanitarnoj pomoći u borbi protiv gladi i neuhranjenosti školske djece u toj otočnoj državi.

Gotovo 150.000 haićanskih poljoprivrednika uzgaja te na sušu vrlo otporne biljke. Riječ je o tradiciji dugoj više od dva stoljeća. Generacijama se time bave i nije im jasno zašto ih sada Amerikanci pokušavaju zatrpati kikirikijem.

“To je prirodan uzgoj. Dio ostavljamo za sjeme i ponovo koristimo. Ne mijenjamo usjeve. Nikada nećemo pristati da to neko uništi. Borit ćemo se. Kikiriki je dio našeg naslijeđa”, kazala je upravnica plantaže Josapha Antonice Guillaume.

Nisu pogođeni samo ratari. U cijeloj industriji rade hiljade ljudi – od prerađivača. do prodavača. Više od 50 poljoprivrednih i humanitarnih udruženja, domaćih i stranih, u zajedničkoj izjavi pozvalo je SAD da zaustavi isporuku.

“Ovo će biti katastrofa veća od one kad nam je uništena proizvodnja riže. Stotine hiljada porodica izgubile su egzistenciju zbog politike. Moramo se uhvatiti ukoštac s temeljnim problemom, a to znači borbu protiv takve politike”, rekao je ekspert za poloprivredu Jean Pierre Ricot.

Žele održivu pomoć

Još je živo sjećanje na isporuke američke riže krajem pošlog vijeka. Kasnije je bivši američki predsjednik Bill Clinton to nazvao jednim od svojih najvećih promašaja. Od toga se haićanska proizvodnja riže još nije oporavila.

Uzgoj kikirikija jedan je od stubova njihove ekonomije i boje se otrovnog poklona iz SAD-a. U američkom Ministarstvu poljoprivrede kažu da surađuju s haićanskom Vladom i Ujedinjenim narodima u borbi protiv neuhranjenosti školske djece.

“Američka vlada poticajima pomaže svoje poljoprivrednike. Haiti za takvo nešto nema kapaciteta. Tako da nisu u ravnopravnoj situaciji”, kazala je Jessica Hsu, ekspert za razvoj.

Amerikanci tvrde da imaju dobre namjere. Viškom žele nahraniti gladne. Haićani žele održivu pomoć. Ne žele postati ovisni zbog šake kikirikija.

Izvor: Al Jazeera