SAD istražuje mogući hemijski napad u Siriji

Opozicijski sirijski aktivisti tvrde da je 11. i 12. aprila na Kfar Zeitu iz helikoptera bačen hlor u plinovitom stanju (AP)

Sjedinjene Države raspolažu indicijama prema kojima je ovaj mjesec u Siriji upotrijebljena toksična hemikalija, vjerovatno hlor te istražuju je li za to odgovorna sirijska Vlada, saopćio je State Department.

“Raspolažemo indicijama o upotrebi toksične hemikalije” u gradu Kfar Zeiti, rekla je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki.

“Istražujemo navode prema kojima bi za to mogla biti odgovorna sirijska Vlada. Potrebno je u svakom slučaju istražiti što se ondje dogodilo”, rekla je na konferenciji za novinare.

Opozicijski sirijski aktivisti tvrde da je 11. i 12. aprila na Kfar Zeitu iz helikoptera bačen hlor u plinovitom stanju.

Međusobne optužbe

Američka ambasadorica pri UN-u Samantha Power je 13. aprila, gostujući u emisiji tv-mreže ABC rekla da informacije o napadu još nisu potvrđene.

Sirijski pobunjenici objavili su fotografije i videosnimke na kojima je, prema njihovim tvrdnjama prikazana improvizirana hlorna bomba.

Na taj su način željeli dokazima podržati svoje optužbe o upotrebi hlora u Kfar Zeiti, međutim, Vlada tvrdi da su hemikaliju upotrijebili pobunjenici.

Amaterski videosnimci, koje su na internet postavili aktivisti, pokazuju brojne seljane iz Kafr Zete koji se bore da dođu do daha, što im otežava otrovna supstanca.

Do 5. februara sirijska Vlada iz zemlje je bila dužna iznijeti sve prijavljene hemijske supstancije i prekursore za hemijsko oružje, što je oko 1.300 tona, ali, s obzirom da nije uspjela ispoštovati ranije dogovoreni rok, datum je prolongiran za kraj aprila.

Izvor: Agencije