SAD izbacio više od 26.000 bombi u 2016. godini

Većina bombi je izbačena u Iraku i Siriji (Reuters)

Sjedinjene Američke Države su izbacile 26.171 bombu u prošloj godini, za 3.027 više nego u 2015., navodi portal mcclatchyDC.com

Sudeći po analizi podataka ministarstva odbrane za Vijeće za međunarodne odnose, nezavisne analitičke grupe, većina bombi je izbačena u Iraku i Siriji.

SAD predvode međunarodnu koaliciju koja se bori protiv grupe Islamska država Irak i Levant u obje zemlje i izvode zračne udare u pokušaju da smanje područja koja su pod kontrolom te organizacije. 

Skoro isti broj bombi izbačen je u Siriji (12.192) i u Iraku (12.095) u prošloj godini, prenosi Fena.

Predsjednik Barack Obama nastojao je da smanji američko vojno prisustvo van zemlje i opirao se slanju kopnenih trupa u razne međunarodne sukobe. Uprkos pritiscima unutar njegove administracije da se obaveže na slanje američkih snaga u građanski rat u Siriji, Obama je fokusirao američku vojnu akciju u toj zemlji na borbu protiv ISIL-a.

‘Crvena linija’

On je bio žestoko kritiziran što nije prešao “crvenu liniju” postavljenu sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu zbog njegovog navodnog korištenja hemijskog oružja protiv vlastitog naroda.

Sjedinjene Američke Države su izbacile 79 posto koalicijskih bombi protiv grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji i u Iraku, ukupno njih 24.287. Ta brojka, skupa s ostalima koje je analizirao CFR, vjerovatno je niža od stvarne jer jedan zračni udar može uključivati izbacivanje više bombi.

Obama je ovlastio povećanje broja vojnika u Afganistanu – sukobu koji je obećao okončati tokom predizborne kampanje – gdje je SAD izbacio 1.137 bombi u 2016.

Trenutno je 8.400 američkih vojnika ostalo u toj zemlji, više nego što je Obama prvobitno želio da ih zadrži do kraja svog mandata.  Sjedinjene Američke Države su izbacile samo 947 bombi u Afganistanu u 2015.

Udari u Libiji

SAD je također izbacio više bombi u Libiji u 2016. nego u 2015. Skoro 500 bombi je izbačeno na tu sjevernoafričku zemlju od pada Muammara Gaddafija u 2011.

On je zarobljen i ubijen tokom libijskog građanskog rata pokrenutog zahvaljujući protestima iz Arapskog proljeća koji su također izazvali sirijski sukob.

Najmanje 34 američke bombe su izbačene u Jemenu, gdje je rat počeo u 2015. To je manje za 58 bombi koje je SAD izbacio u toj godini.

SAD podržava Saudijsku Arabiju u tom sukobu, iako je objavio u decembru da će ograničiti vojnu podršku nakon kritika o ulozi američkog naoružanja i tehnologije u izazivanju civilnih žrtava.

U 2016. godini 14 bombi je izbačeno u Somaliji, koja je suočena s višedecenijskom nestabilnošću, i tri su izbačene u Pakistanu, prenosi portal mcclatchyDC.com.

Izvor: Agencije