SAD izgubio trgovinski spor sa Kinom i Indijom

Službeni Washington ima se pravo žaliti na presudu WTO-a (Danny Howard / Flickr)

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) presudila je protiv Sjedinjenih Američkih Država u trgovinskom sporu s Kinom i Indijom, ustvrdivši da je Washington nametanjem carina na proizvode dvije zemlje prekršio pravila o svjetskoj trgovini, prenijeli su evropski mediji.

U odgovoru na pritužbe iz 2012. godine, WTO je utvrdio da je SAD, suprotno propisima, nametnuo carine na kineski čelik i solarne panele.

U odvojenoj presudi, WTO je također utvrdio da SAD mora izmijeniti načine uvođenja carina na indijske proizvode od čelika.

Ispoštovati presudu

Međunarodna trgovinska institucija nije se, međutim, složila sa svim prigovorima koje su Indija i Kina uložile na račun Washingtona.

SAD je u svojoj odbrani, pak, isticao da je navedene carine uveo radi suzbijanja umjetno niskih cijena proizvoda indijskih i kineskih industrija podupiranih državnim subvencijama.

Službeni Washington ima se pravo žaliti na presudu WTO-a.

“Kina poziva SAD da ispoštuje presude WTO-a i ispravi nepravilnosti u smislu uvođenja oštrih trgovinskih kaznenih mjera, te da garantuje okruženje u kojem bi vladala poštena tržišna utakmica za kineske kompanije”, navodi se u saopćenju kineskog Ministarstva za vanjsku trgovinu.

Michael B. Froman, trgovinski predstavnik SAD-a, rekao je: „Uz poštivanje drugih rezultata panela, administracija pažljivo procjenjuje svoje opcije i poduzet će prikladne korake da osigura da američka pravna sredstva protiv nefer subvencija ostanu snažna i efektivna.“

Presuda u indijskom slučaju, u kojem su proizvođači čelika poput Tata, Jindal i Essar, koje opskrbljuje državna rudarska kompanija NMDC, nije potpuno jasna.

Navodi se da je SAD „djelovao nekonzistentno“ kada je riječ o nekim provizijama u dogovoru o subvencijama i mjerama protuštete, te da je na nefer način smanjivao indijski profit.

Izvor: Agencije