SAD izmijenio program obuke za Siriju

Gotovo 150 boraca iz redova opozicije koji se već nalaze u centrima završit će obuku (Getty Images)

Pentagon će “pauzirati” sa neuspješnim programom obuke i snabdjevanja sirijskih pobunjenika u borbi protiv Islamske države Irak i Levant (ISIL) u Siriji i promijeniti kurs, odnosno osiguravati opremu i podršku iz zraka provjerenim liderima opozicionih grupa, potvrdila je danas Bijela kuća, javlja Tanjug.

Pentagon će vođama ovih grupa osigurati “osnovnu opremu”, a ne skupo oružje kao što su protivtenkovske rakete, rekla je novinarima u Bijeloj kući podsekretarka za odbranu Christine Wormuth.

Ona je pokušala opravdati program Pentagona, koji se smatra neuspješnim, jer je za uloženih 500 miliona dolara, obučeno samo 60 boraca, umjesto planiranih 5.400.

“Ne mislim da je (plan) loše sproveden. Ovo je bila veoma, veoma, složena misija”, ocijenila je Wormuth, prenosi Reuters.

Visoki zvaničnik SAD-a, saopćio je prethodno da su Sjedinjene Američke Države izmijenile program obuke za Siriju, da odustaju od neuspješnih napora da podržavaju umjerene sirijske pobunjenike koji se bore protiv ISIL-a i počnu da dostavljaju oružje i opremu samo provjerenim liderima i njihovim jedinicama.

Oprema i oružje za odabrane grupe

“Prethodni model bilo je obučavanje jedinica pješadijskog tipa. Sada ga mijenjamo u model koji će obezbijediti bolje vojne borbene sposobnosti”, rekao je on.

“Sekretar za odbranu Ashton Carter sada usmjerava Ministarstvo odbrane da osigura opremu i oružje za izabrane grupe sposobnih lidera i njihove jedinice, kako bi vremenom mogli koncentrirati snage i ući u teritoriju koju još kontrolira ISIL”, saopćio je glasnogovornik Pentagona Peter Cook, dodajući kako će SAD pobunjenicima koji se bore protiv ISIL-a pružati podršku iz zraka.

Zvaničnik koji je najavio izmjene plana, nije želio saopćitii koliko će sirijskih pobunjeničkih vođa biti obučavano niti o kojim je grupama riječ, rekavši samo da će podrška sada biti usmjerena na naoružanje, komunikacije i municiju.

Prema njegovim riječima, sprovođenje programa počet će narednih dana.

Centar za obuku u Turskoj

Američki sekretar za odbranu Ashton Carter ranije danas je izjavio kako će SAD želi fokusirati napore na rad sa “sposobnim” kurdskim i drugim snagama u Sirji

Ono što je SAD uradio s Kurdima je dobar primjer efikasnog pristupa sa sposobnim, motiviranim kopnenim snagama, rekao je Carter, koji se u Londonu sastao sa britanskim kolegom Michaelom Fallonom, a u vezi ratova u Siriji i Iraku.

Pentagon je ranije objavio da zaustavlja transfer kandidata za obuku iz Sirije u centre za obuku u Jordanu i Turskoj.

Gotovo 150 boraca iz redova opozicije koji se već nalaze u centrima završit će obuku te će se vratiti u borbu.

”Obučavanje hiljada vojnika nije bio pravi model, to je postalo prilično jasno”, rekao je drugi visoki zvaničnik američke administracije.

On je dodao da postoji mogućnost za nastavak obuke ukoliko to okolnosti budu zahtijevale.

Rekao je da je podrška sunitskim arapskim borcima na istoku Sirije primjer fokusiranja na grupe koje se već bore protiv ISIL-a, ”za razliku od korištenja obuke u cilju proizvodnje novih brigada”.

Izvor: Agencije