SAD: Još 100 miliona dolara za sirijsku opoziciju

Blinken je najavio dodatnu pomoć za sirijsku opoziciju na sigurnosnoj konferenciji u Manami (AP)

Sjedinjene Američke Države su najavile dodatnu pomoć za sirijsku opoziciju u iznosu od blizu 100 miliona američkih dolara, čime ukupna sredstva koja je SAD izdvojio u tu svrhu od 2012. godine sada iznose blizu 500 miliona dolara.

Zamjenik američkog državnog sekretara Anthony Blinken najavio je dodatnu pomoć za sirijsku opoziciju na sigurnosnoj konferenciji u Manami, gdje je na skupu zapadnih i arapskih zvaničnika glavna tema bila situacija u Siriji.

Novac će biti usmjeren na podršku lokalnim i pokrajinskim vijećima, aktivistima građanskog društva, službama za hitnu pomoć, kao i za druge potrebe na terenu, prenosi agencija AP.

Delegatima na konferenciji, koju su pratile jake mjere sigurnosti, obratio se šef saudijske diplomatije Adel al-Jubeir koji je rekao da odlazak sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i povlačenje stranih boraca ostaju glavne tačke sporenja za pronalaženje trajnog rješenja za građanski rat u Siriji.

Mirovni napori

Al-Jubeir i Blinken su razgovarali nekoliko sati po završetku međunarodnih razgovora u Beču, na kojima su se njihove dvije države i još desetak država dogovorili, da istraju sa novim mirovnim naporima u koje će biti uključene sirijska vlada i opozicione grupe.

Šef saudijske diplomatije je kazao da se stav Saudijske Arabije prema Siriji nije promijenio i da će ta država nastaviti da podržava umjerenu sirijsku opoziciju i da se zalaže za odlazak Assada.

„Idealno on bi trebalo da ode ovog popodneva. Što prije to bolje“, istakao je Jubeir.

On je prisustvo strane vojske, posebno iranskih vojnika u Siriji, opisao kao prepreku na okončanju rata, u kome je više od 250.000 izgubilo život, a 11 miliona napustilo svoje domove, navela je američka agencija.

Blinken je, povodom ruske vojne intervencije u Siriji, rekao da ta država ne može da priušti da „održi svoj vojni juriš protiv svih koji se protive Assadovoj brutalnoj vladavini“.

Izvor: Agencije