SAD: Kampanja za smanjenje emisije ugljen-dioksida

Američki predsjednik Barack Obama svim silama nastoji da osigura podršku za nova pravila kojima se promoviše čistija energija.

U jeku je kampanja kojom pokušava da privoli savezne države da smanje emisiju ugljen-dioksida za gotovo trećinu u narednih 15 godina.

Međutim, kritičari tvrde da ova politika neće postići željeni učinak.

Američki predsjednik nije mogao odabrati bolje mjesto na kojem će govoriti o klimatskim promjenama – konferenciju o čistoj energiji.

Predložena pravila garantuju da će energetske kompanije morati koristiti odgovarajuće proizvode.

Velike promjene

Najavio je dodatne kredite za kompanije koje rade na jačanju čistije energije.

“Ameriku uskoro čekaju velike promjene. Prvi put jasno vidimo kakva nas budućnost čeka u pogledu čiste energije”, kazao je Barack Obama, predsjednik SAD-a.

Riječ je o novcu koji vlada neće morati potrošiti, osim ukoliko projekti kompanija ne uspiju. Kritičari tvrde da SAD ne troši dovoljno novca na istraživanja.

Vlada SAD-a će u 2015. ukupno utrošiti 3,7 hiljada milijardi dolara, ali Ministarstvo energetike izdvojit će samo pet milijardi dolara na istraživanje, tek 1,5 milijardi utrošit će se na čistu energiju i energetsku efikasnost. To je mnogo manje od većine razvijenih država…

Kritičari tvrde da vlada troši na pogrešne stvari.

Nacionalna asocijacija koja zastupa rudarske kompanije lobira protiv ovog plana. Glasnogovornik Luke Popovich kaže da su klimatske promjene stvarne, ali termoelektrane mogu proizvoditi čistiju energiju – ako vlada investira u tehnologiju geološkog skladištenja ugljen-dioksida.

“Ugljen-dioksid već skladištimo u ograničenim količinama. Potom ga prodajemo naftnim poljima koja ga upumpavaju u bušotinu i tako izbacuju tercijalnu naftu. Procesom dobijete proizvod koji možete prodati, a skladištite štetne materije. Međutim, za to su potrebne ogromne investicije”, tvrdi Popovich.

Obamina administracija već je radila na programu geološkog skladištenja, ali se od toga odustalo. Tehnologija je navodno preskupa, a ni privatni sektor nije iskazao pretjeran interes.

Staklenički gasovi

Desetak saveznih država namjerava sudskim putem zaustaviti provođenje pravila. Smatraju da će plan dovesti do gubitka radnih mjesta i porasta cijena energenata.

Aktivisti tvrde da to nije tačno, i da će pobijediti na sudu.

“Vrhovni sud je već utvrdio, u tri različita predmeta, da Zakon o čistom zraku nalaže ograničavanje stakleničkih gasova. Hoće li nas čistija energija koštati više ili manje, ko je upravu, saznaćemo nakon što se plan provede u djelo. Predsjednik želi da ovaj plan bude njegova zaostavština, ali nije jasno može li plan i provesti. Sljedeći predsjednik SAD-a odlučit će hoće li se plan implementirati, a republikanski kandidati kažu da će, ako oni pobijede, novi plan biti odbačen “, zaključio je Tomas Carbonell, advokat Evironmental Defensea.

Izvor: Al Jazeera