SAD: Koja su nova pravila za tražitelje azila iz šest država

Vrhovni sud SAD-a početkom sedmice odlučio djelomično vratiti zabranu provođenja uredbe o zabrani ulaska u SAD građanima šest država s većinski muslimanskim stanovništvom (Reuters)

Informacije koje su „procurile“ iz američkog State Departmenta otkrivaju nove kriterije za tražitelje viza u Sjedinjenim Američkim Državama iz šest većinski muslimanskih država, u sklopu djelimičnog provođenja zabrane predsjednika Donalda Trumpa, a koje bi trebale u četvrtak stupiti na snagu.

Prema novim kriterijima, koji su dospjeli do medija i koji nisu još potvrđeni, novi tražitelji viza iz Sirije, Sudana, Somalije, Libije, Irana i Jemena, te sve izbjeglice moraju dokazati vezu sa „bliskim rođakom“ koji već živi u SAD-u kako bi dobili američku vizu.

Bliski rođak je definiran kao roditelj, bračni drug, dijete, odrasli sin ili kćerka, zet ili snaha.

Prema novim pravilima, isključene su kategorije: djed, baka, unuci, tetke, tetci, rođaci, braća i sestre bračnih drugova, zaručnici i zaručnice, dalji rođaci, te drugi članovi šire porodice.

Isti zahtjevi, uz neke iznimke, bit će stavljeni pred sve izbjeglice koje još čekaju odobrenje ulaska u SAD.

Kada je riječ o poslovnim ili profesionalnim vezama, iz State Departmenta se navodi kako legitiman odnos mora biti „formalan, dokumentiran, i napravljen u regularnom odnosu, a ne u svrhu izbjegavanja zabrane“.

Postoje iznimke

Tako se navodi kako „radnik koji je dobio ponudu za posao kompanije u SAD-u ili predavač pozvan da govori pred publikom u SAD-u bit će izuzeti“ od zabrane putovanja, no neko ko je samo rezervirao hotelsku sobu neće biti ubrojan kao neko sa „bona fide“ odnosom, navodi agencija Reuters.

Konzularni radnici mogu napraviti druge iznimke kada je riječ o državljanima navedenih šest država ukoliko su oni „ranije uspostavili značajne kontakte sa SAD-om“ ili napravili „značajne poslovne ili profesionalne obaveze“ u SAD-u.

Također se iznimke mogu praviti ako je tražitelj vize beba, usvojeno dijete, ukoliko mu treba hitna ljekarska pomoć, ukoliko putuje poslovno sa priznatom međunarodnom organizacijom ili američkom Vladom ili ako su legalni žitelji Kanade koji traže vizu u Kanadi, dodaje se u dokumentu.

Nova pravila stupaju na snagu u ponoć u petak, navodi se.

Vrhovni sud SAD-a je početkom sedmice odlučio djelomično vratiti zabranu provođenja uredbe predsjednika Donalda Trumpa o zabrani ulaska u Sjedinjene Američke Države građanima šest država s većinski muslimanskim stanovništvom.

Dvije verzije ove uredbe ranije su blokirali niži američki sudovi, no Vrhovni sud odlučio je da dijelovi zabrane ipak mogu biti provođeni.

Izvor: Al Jazeera i agencije