SAD krile aktere zločina iz Katynske šume

Sovjetska tajna policija NKVD pogubila je poljsku elitu: visoke oficire, političare, umjetnike... (AP)

Novi dokazi iz američke Nacionalne arhive podržavaju teoriju da su Sjedinjene Američke Države pomogle prikriti odgovornost bivšeg Sovjetskog saveza za pokolj poljskih oficira u Katynu 1940. godine, kako ne bi razljutile svog ratnog saveznika Josifa Visarionoviča Staljina.

Dokumenti koje je objavio Američki nacionalni arhiv pokazuju da je administracija tadašnjeg predsjednika Franklina D. Roosevelta poslala šifrirane poruke u kojima navodi da su Sovjeti, a ne nacisti, počinitelji pokolja u Katynskoj šumi.

Više od 22.000 Poljaka ondje je ubijeno po naredbi Staljinovog Sovjetskog saveza, a Rusija je tek 1990. godine priznala odgovornost za taj zločin, koji je Sovjetski savez pet decenija pripisivao nacistima.

Pregled dokumenata otkriva da su američki ratni zarobljenici slali šifrirane poruke Washigntonu 1943. godine, a među njima su bili oficiri Donald B. Stewart i John Van Vliet.

Pregledom ostataka ubijenih vojnika, a tijela su bila u stanju raspadanja, Stewart i Van Vliet su zaključili da su pokolj počinili Sovjeti, jer su Nijemci to područje zauzeli tek u augustu 1941. godine.

Brojni dokumenti

Potvrdu su dala pisma, dnevnici i druge lične stvari ubijenih Poljaka, čiji datumi nisu bili stariji od proljeća 1940. godine.

Blizu 1.000 stranica novih dokumenata pomoći će odgovoriti na pitanje šta su SAD tada znale o pokolju, jer historičari odavno govore da Roosevelt nije želio otvarati tu temu pred Staljinom, ključnim američkim saveznikom u ratu protiv Njemačke i Japana.

Informacije o pokolju zataškane su na najvišem nivou u Washingtonu, tvrde neki historičari.

Među novim dokazima je i izvještaj Rooseveltu koji je poslao tadašnji britanski premijer Winston Churchill, koji, također, okrivljuje Sovjete i koji nije želio izazvati Staljina.

Po naredbi samog Staljina, sovjetska tajna policija NKVD pogubila je poljsku elitu: visoke oficire, političare, umjetnike…

Ubijeni su metkom u glavu i njihova su tijela pokopana u masovne grobnice.

Izvor: Agencije