SAD kritizirao provokativne akcije Izraela

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je odbacio međunarodne kritike o planovima da se izgrade hiljade stanova u Istočnom Jerusalemu (AFP)

State Department kritizirao je u utorak Izrael zbog nastavka izgradnje jevrejskih naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji.
   
Ocijenjeno je da su to “provokativne akcije” koje dovode u pitanje izjave izraelskih lidera o posvećenosti miru.
   
Glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland je kazala da širenje jevrejskih naselja predstavlja dalji rizik za dostizanje mira i apelirala i na Izrael i na Palestince da zaustave sve provokacije i preduzmu korake da obnove mirovne pregovore koji su već dugo u zastoju.

Najava nove gradnje
   
„Duboko smo razočarani što Izrael insistira na nastavku modela provokativnih akcija. Te ponovljene objave i planovi o novoj izgradnji su suprotni cilju mira. Izraelski lideri ponavljaju da podržavaju put ka dvodržavnom rješenju, ali te akcije samo predstavljaju novi rizik za taj cilj“, rekla je glasnogovornica Nuland novinarima, prenosi AP.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je nešto ranije odbacio međunarodne kritike o planovima da se izgrade hiljade novih jevrejskih domova u Istočnom Jerusalemu, istakavši da će se izgradnja ostvariti.

Izraelsko Ministarstvo unutrašnjih poslova je sredinom decembra odobrilo gradnju 1.500 stanova u Ramat Shlomu, u okupiranom i pripojenom Istočnom Jerusalemu, čime pokreće projekt koji je 2010. godine osudio Washington.

Izvor: Agencije