SAD kupuje 32 tone ʽteške vodeʼ od Irana

Prema nuklearnom dogovoru, Iranu je dozvoljeno koristiti tešku vodu u modificiranom nuklearnom reaktoru Arak (AP)

Sjedinjene Američke Države će od Irana kupiti 32 metričke tone teške vode, ključne komponente jedne verzije nuklearnog reaktora, javila je agencija Reuters, pozivajući se na izvore u američkom Kongresu i administraciji predsjednika Baracka Obame.

Navodi se kako je ovo potez pomoći da Teheran ispuni uvjete prošlogodišnjeg nuklearnog dogovora po kojem se Iran slaže da smanji svoj atomski program u zamjenu za milijarde dolara kroz smanjenje sankcija, dodaje AP.

Izvori iz Kongresa naveli su kako će vrijednost kupovine biti manja od deset miliona dolara.

Agencije dodaju kako američki eksperti očekuju isporuku iranske teške vode narednih sedmica, da će ona biti uskladištena u Nacionalnom laboratoriju Oak Ridge, kao i da će ona biti dalje prodavana po komercijalnim cijenama.

Istraživanje, medicina, oružje…

Predsjedavajući Predstavničkog doma Kongresa Paul Ryan kritizirao je ovaj potez Obamine administracije, navodeći kako SAD ovom kupovinom “direktno pomažu nuklearni program Irana”.

Teška voda, formirana s izotopom hidrogena, nije radioaktivna, ali se koristi u istraživanjima i medicini, kao i u proizvodnji plutonija na nivou nuklearnog oružja.

Prema nuklearnom dogovoru, Iranu je dozvoljeno koristiti tešku vodu u modificiranom nuklearnom reaktoru Arak, ali ova država mora prodati sve viškove i teške vode i obogaćenog uranija na međunarodnom tržištu.

Izvor: Agencije