SAD lansirao odbrambenu raketu u vodama Havaja

Koristeći se navođenim raketama Standard Missile-6, američko testiranje je uspješno završilo (EPA)

Američka agencija za raketnu odbranu i mornarica uspješno su lansirale odbrambenu raketu u vodama Havaja, objavila je ova agencija u saopćenju.

Lansiranje je izvedeno sa razarača USS John Paul Jones, i to prije predviđenog roka, dan nakon što je Sjeverna Koreja testirala balističku raketu preko teritorije Japana.

Koristeći se navođenim raketama Standard Missile-6, američko testiranje je uspješno završilo, jer je raketa presrela balističku raketu srednjeg dometa.

MDA je objavio da je pokusom obrambeni mornarički raketni sistem stekao veću sposobnost presretanja balističkih raketa u završnoj fazi.

Japan zabrinut zbog Pjongjanga

Sjeverna Koreja je u ponedjeljak ispalila balističku raketu srednjeg dometa, koja je preletjela preko teritorija Japana i pala u Tihi okean, pozivajući se na svoje pravo na samoobranu zbog “neprijateljskih planova” Sjedinjenih Američkih Država, koje trenutno sudjeluju u godišnjim vojnim vježbama sa Seulom.

Japan je zabrinut jer ga SAD do sada nije opskrbio snažnim novim radarima.

Tokio traži da se na kopnu postavi balistički odbrambeni raketni sistem Aegis do 2023. godine, kao novi sloj odbrane kojim će se otočje zaštititi od sjevernokorejskog raketnog programa.

Izvor: Agencije