Oglasi

SAD: Legalna ubistva Amerikanaca u Al-Kaidi

Ministarstvo pravosuđa odobrava ubistva Amerikanaca u inostratnstvu, članova Al-Kaide, koji su uključeni u ubistva sugrađana.
Raste pritisak na Obaminu administraciju, uključujući državnog odvjetnika Erica Holdera, da objavi tajne dokumenteAP

Američko Ministarstvo pravosuđa zaključilo je da su legalna ubistva američkih građana u inostranstvu, ukoliko se smatra da su oni visoki predstavnici Al-Kaide uključeni u operacije ubistava Amerikanaca, navodi se u internom dokumentu čije detalje prenose američki mediji.

U dokumentu, koji je objavio kanal NBC News, navodi se i da je legalna i opravdana upotreba bespilotnih letjelica u inostranstvu protiv pripadnika Al-Kaide, što čini administracija predsjednika Baracka Obame.

U memorandumu od 16 strana piše i da je zakonito da mete napada budu i američki građani povezani s Al-Kaidom, ukoliko predstavljaju neposrednu prijetnju napadima na Amerikance i da odlaganje takve akcije može izazvati "neprihvatljivo visok rizik".

"Takve okolnosti nužno iziskuju proširenje koncepta neposredne prijetnje", dodaje se u dokumentu.

Pismo senatora

"Prijetnja koju predstavlja Al-Kaida i njene udružene snage zahtijeva širi koncept u prosuđivanju da li neka osoba kontinuirano planira terorističke napade i predstavlja neposrednu prijetnju", piše u memorandumu.

U septembru 2011. u napadu bespilotne letjelice u Jemenu, ubijena su dva američka državljana, podsjeća AP.

Kako prenosi New York Times, Hina Shamsi, direktorica projekta za nacionalnu sigurnost pri Američkoj uniji za ljudska prava, kazala je da je memorandum "vrlo uznemirujući dokument", te dodala:

"Teško je povjerovati da je napisan u demokratiji zasnovanoj na sistemu provjeravanja. Hladnim, pravnim jezikom opisana je nadležnost izvršne vlasti – navodne moći da procijeni da su neki Amerikanci prijetnja, te da ih ubija daleko od priznatog ratišta i bez utjecaja sudstva."

U posljednje vrijeme raste pritisak na Obaminu administraciju da objavi tajne dokumente, ili da bar da više njih na pregled senatskoj Komisiji za obavještajna pitanja.

U utorak je 11 senatora – osam demokrata i tri republikanca - uključujući i članove Komisije, uputilo pismo Obami, zatraživši mišljenja pravnika na kojima se zasniva odobrenje za ubijanje Amerikanaca.

Ranije je demokratski senator Ron Wyden , također član Komisije, tražio pristup pravnim mišljenjima.

Senatori su napisali da su im potrebna pravna mišljenja kako bi procijenili "da li je moć predsjednika da namjerno ubija američke građane podvrgnuto adekvatnim ograničenjima i  provjerama".

Izvori: Agencije