SAD: Lista zahtjeva Kataru treba biti ‘razumna’

Tillerson kaže da SAD podržava pokušaje Kuvajta da posreduje u rješavanju krize (Reuters)

Američki državni sekretar Rex Tillerson izjavio je kako se Washington nada da će Saudijska Arabija i zaljevski partneri uskoro predati Kataru „razumnu i provodivu“ listu zahtjeva kako bi se riješila diplomatska kriza.

„Saznajemo da su Saudijci, Emiraćani, Egipćani i Bahreinci pripremili i koordinirali listu zahtjeva“, rekao je Tillerson.

„Nadamo se da će ta lista uskoro biti predočena Kataru te da će biti razumna i provodiva“.

Tillerson je dodao da SAD podržava pokušaje Kuvajta da posreduje u rješavanju krize.

‘Na vidjelo izlazi sve više sumnji’

Ranije je State Department objavio kako nije jasno zašto zaljevske države još nisu objavile zbog čega su blokirale Katar.

Glasnogovornica Sate Departmenta Heather Nauert ranije je rekla novinarima da kako vrijeme prolazi, „na vidjelo izlazi sve više sumnji“ o mjerama koje su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati poduzeli protiv Katara.

„Trenutno nam je ostalo jedno jednostavno pitanje: Da li su njihove mjere zaista povezane s njihovom zabrinutošću zbog navodne katarske podrške terorizmu ili dugoročnog nezadovoljstva između država članica GCC-a“, rekla je Nauert, govoreći o Vijeću za zaljevsku saradnju.

U srijedu, Ahmed bin Saeed Al-Rumaihi, glasnogovornik katarskog Ministarstva vanjskih poslova, rekao je kako Doha pozdravlja stav State Departmenta.

Ponovio je da Katar podržava rješavanje krize civiliziranim dijalogom.

Katar odbija sve optužbe

Saudijska Arabija, UAE, Bahrein, Egipat i znatan broj drugih država presjekli su diplomatske i ekonomske veze s Katarom 5. juna, optuživši Katar da podržava “terorizam” i Iran.

Katar odlučno odbija ove optužbe.

Katarski ministar vanjskih poslova Mohammed bih Abdulrahman Al Thani, koji bi trebao putovati u Washington sljedeće sedmice, rekao je da Doha neće pregovarati sa susjedima bez podizanja trgovinskih i sankcija nametnutih avioprijevoznicima.

Izvor: Agencije