SAD: Mi smo u ratu sa grupom Islamska država

Obama najavio da će napade protiv boraca IS-a proširiti na Siriju (Reuters)

Sjedinjene Američke Države objavile su da su u ratu sa grupom Islamska država (IS), nakon što je predsjednik Barack Obama rekao da će napade protiv boraca IS-a proširiti na Siriju.

“SAD je u ratu sa Islamskom državom na isti način na koji smo u ratu sa Al-Kaidom i njenim ograncima širom svijeta”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

John Kirby, glasnogovornik Pentagona, potvrdio je Earnestove navode, rekavši: „Znamo da smo u ratu sa IS-om.“

U seriji televizijskih intervjua državni sekretar John Kerry je oklijevao da proširenje vojnih akcija SAD-a protiv IS-a u Iraku i Siriji nazove ratom, pišu agencije.

“Mislim da rat nije prava riječ i analogija, ali je činjenica da smo angažovani u veoma značajnom svjetskom naporu suzbijanja terorističkih aktivnosti”, rekao je Kerry.

Reuters je objavio, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika, da je Obama izabrao penzioniranog generala Johna Allena, koji je bio vrhovni američki komandant u Afganistanu, da koordiniše međunarodne napore u borbi protiv boraca grupe Islamska država u Iraku i Siriji.

Traženje saveznika

Taj izvor je rekao da će Allen biti imenovan za specijalnog izaslanika predsjednika u Globalnoj koaliciji protiv IS-a.

Nakon što je napustio vojsku 2013. godine, Allen je radio kao savjetnik američkog državnog sekretara Johna Kerryja i ministra odbrane Chucka Hagela. On je bio i specijalni američki izaslanik za sigurnosna pitanja u razgovorima između Izraelaca i Palestinaca.

Kerry se u petak sastao s turskim liderima u pokušaju da dobije podršku za vojnu akciju SAD-a protiv grupe Islamska država, ali zvanična Ankara odbija učestvovati u borbenim operacijama i ne dozvoljava da se njene zračne baze koriste za napade na pobunjenike, javile su agencije.

Kerry je u Ankaru doputovao dan nakon što je deset arapskih saveznika pridobio za “koordiniranu vojnu kampanju” kako bi se porazili pripadnici grupe Islamska država, ali se Turska, koja je prisustvovala razgovorima u četvrtak u Saudijskoj Arabiji, nije pridružila arapskim državama u potpisivanju završnog dokumenta, prenosi Reuters.

Izvor: Al Jazeera i agencije