SAD: Milijarde dolara za pomoć Africi

Približno 50 vođa afričkog kontinenta prisustvovat će samitu (Getty Images)

SAD će za vrijeme ovosedmičnog samita objaviti plan od gotovo milijardu dolara u poslovnim dogovorima, povećati finansiranje mirovnih misija te posvetiti milijarde dolara jačanju programa protiv gladi u Africi.

Američki zvaničnici kažu da će samit, koji će od 04. do 06. augusta biti održan u Washingtonu i na kojem će prisustvovati približno 50 vođa afričkih zemalja, pokazati interes SAD-a za afrički kontinent.

Širenje ebole u Liberiji, Gvineji i Sijera Leoneu je također podsjetnik velikih potreba za razvojem mnogih zemalja na najsiromašnijem kontinentu, uprkos rapidnom ekonomskom rastu i mnogim ulaganjima.

Zvaničnici kažu da samit nije odgovor na sve veće prisustvo Kine na tom kontinentu.

Ambiciozni projekti

Govore da američki interesi sežu daleko iza afričkih minerala i nafte, što su, kako neki kažu, polja interesa Kine.

“Vidjet ćete nekoliko agrikulturnih projekata te projekte energije i struje”, rekao je Rajiv Shah, administrator Američke agencije za međunarodni razvoj.

“Napravit ćemo veliku najavu i demonstrirati ambiciozne projekte koje ćemo početi s afričkim partnerima i privatnim sektorom.”

Shah kaže da će se podržati projekat “Power Afrika”, privatno finansirani program koji je pokrenuo predsjednik SAD-a Barack Obama, koji će instalirati 10.000 megavata struje do 2018. godine.

Shah je rekao da su kompanije obećale sedam milijardi dolara ovom programu prošle godine, a sljedeće sedmice “bit će nekoliko milijardi dolara” novih ulaganja.

I od Svjetske banke se očekuje značajan doprinos.

Izvor: Agencije