SAD: Moguća obuka ukrajinskih snaga

Po Hodgesovim riječima, Pentagon je do sada dao Ukrajini opremu vrijednu više miliona dolara (Getty Images)

Američki dužnosnici razmatraju proširenje američke misije za obuku u Ukrajini na način da uključe u obuku vojne snage i snage za specijalne operacije.

Ova podrška bi se fokusirala uglavnom na pitanja taktike i vojne medicine, izjavio je američki general Ben Hodges, čelnik američkih snaga za Evropu.

Hodges je kazao da proširenje misije sa obuke snaga ministarstva unutrašnjih poslova na uvježbavanje snaga pod nadzorom ministarstva odbrane ne znači da će američka administracija opskrbljivati Ukrajinu smrtonosnim oružjem.

Dodao je da se obuka koja je sada u toku obavlja ukrajinskom opremom.

Sjedinjene Države osigurale su pomoć ukrajinskim snagama kako bi im pomogle u borbi sa pobunjenicima koje podupire Rusija, ali administracija je odbila osigurati Ukrajini smrtonosno oružje.

Milioni dolara američke pomoći

Po Hodgesovim riječima, Pentagon je do sada dao Ukrajini opremu vrijednu više miliona dolara.

Prošlogodišnja ruska aneksija ukrajinskog krimskog poluostrva i ruska potpora protuvladinim pobunjenicima natjerala je SAD da pojača obuku i drugu vrstu pomoći kako bi ojačao saveznike NATO-a koji su smješteni blizu Rusije te da također pomogne i Ukrajini koja nije članica NATO-a da izbjegne eskalaciju sukoba.

Izvor: Agencije