SAD mora predati snimke prisilnog hranjenja

Sutkinja je tražila na uvid protokol o korištenju stolice sa vezovima (AP)

Piše: Naureen Khan

Američka sutkinja naredila je zvaničnicima Guantanamo Baya da predaju desetine tajnih videa o prisilnom hranjenju zatvorenika, nakon što je čula argumente za privremeno obustavljanje te procedure za jednog od njih.

Status odredbe sutkinje Gladys Kessler o zaustavljanju prisilnog hranjenja Abu Wa'ela Dhiaba, koji štrajkuje glađu, ostao je nejasan nakon prvog ročišta.

Kessler nije javno rekla hoće li ta odluka ostati do daljnjeg. Umjesto toga, o toj temi diskutovala je iza zatvorenih vrata sa Vladinim i Dhiabovim advokatima.

„Način na koji ovo mora biti riješeno je komplikovan“, rekao je Jon Eisenberg, jedan od Dhiabovih advokata.

„Sve što vam mogu reći jeste da će slučaj biti riješen što prije.“

Održati u životu

Advokati Obamine administracije i Dhiaba ranije su raspravljali o tome šta Vlada treba predati Sudu i Dhiabovim advokatima.

Kessler je na kraju naredila da Vlada preda blizu 34 tajna videosnimka koja prikazuju Dhiaba, Sirijca koji je u zatvoru bez optužnice od 2002. godine, kako ga nasilno izvode iz ćelije i protiv njegove volje hrane kroz cijevi gurnute u nos.

Postoji više od 130 videa koji prikazuju neke aspekte Dhiabovog hranjenja, ali Kessler je rekla da bi kopiranje svih bilo prevelik teret za zaposlenike Guantanama.

Iz Obamine administracije kaže se kako je prisilno hranjenje štrajkača glađu, iako mu se protive mnoge grupe za zaštitu ljudskih prava, najhumaniji način da se pritvorenici, koji se protive neodređenom pritvoru, održe u životu.

„Rado bih gledao svaki zapis svakog prisilnog hranjenja svakog zatvorenika. Ali to nije fizički izvodivo“, kaže Eisenberg. „Zadovoljni smo odlukom.“

Kessler je, također, naredila advokatima Obamine administracije da predaju cjelokupnu Dhiabovu medicinsku evidenciju iz 2013. godine.

Vlada je prije toga predala samo evidenciju od januara do maja ove godine.

Kessler je, također, tražila listu svih protokola o prisilnom hranjenju, uključujući i standardnu operativnu proceduru upotrebe stolice sa vezovima.

Nehumani uslovi

Kessler će naknadno odlučiti šta će od tih informacija podijeliti sa Dhiabovim advokatima.

Alka Pradhan, pravna zastupnica organizacije Reprieve, kaže kako se nada da će više materijala biti predano i dostupno javnosti.

„To je veliki korak naprijed“, rekla je. „Nadamo se da možemo dočarati kako postoji veliki interes javnosti za dešavanja u Guantanamu.“

Eisenberg je dodao kako količina napora koju Obamina administracija ulaže da prikrije procedure koje koristi nad zatvorenicima, govori o nehumanim uslovima u bazi.

„Što se više stvari otkrije o Guantanamo Bayu, prije ćemo ga zatvoriti. Vlada i danas ulaže napor da bazu drži pod velom tajni, a mi pokušavamo skinuti taj veo“, rekao je. „Morate se zapitati koji se vrag tamo dešava, pa da to ne žele reći američkom narodu.“

Vladini advokati moraju traženi materijal dostaviti u naredne dvije do tri sedmice. Dodatna saslušanja nisu zakazana.

Al Jazeera je prošle godine ekskluzivno otkrila da zatvorenike Guantanama koji štrajkuju glađu privezuju za stolice i guraju im cjevčice u nos.

Zatvorenici ostaju u takvom stanju i do dva sata.

Prošle godine UN je prisilno hranjenje u Guantanamu nazvao kršenjem međunarodnih zakona.

Nedugo nakon što je imenovan za predsjednika 2009, Barack Obama je obećao da će zatvoriti Guantanamo. U obraćanju naciji u januaru ove godine, ponovio je to obećanje, ali nije jasno hoće li ga moći ispuniti do kraja godine.

Izvor: Al Jazeera