SAD: Muzej holokausta povukao nagradu čelnici Mijanmara

Nagrada 'Elie Wiesel' posljednja je u nizu koja se oduzima dobitnici Nobelove nagrade (EPA)

Memorijalni muzej holokausta Sjedinjenih Američkih Država povukao je svoju najvišu nagradu dodijeljenu mijanmarskoj čelnici Aung San Suu Kyi zato što nije osudila i spriječila napade na Rohinja muslimane, prenosi agencija Reuters.

Nagrada “Elie Wiesel” posljednja je u nizu koja se oduzima dobitnici Nobelove nagrade, podsjeća agencija Fena.

“S velikom žalošću donijeli smo odluku o povlačenju nagrade”, naveli su u pismu od 6. marta. Nagrada joj je dodijeljena 2012. godine.

Muzej holokausta svake godine dodjeljuje nagradu “prominentnim osobama čiji postupci unapređuju viziju svijeta u kojem se ljudi protive mržnji, sprečavaju genocid i promovišu ljudsko dostojanstvo”.

Tu viziju, kako navodi muzej, Suu Kyi nije uspjela ostvariti.

Odbijanje saradnje s UN-om

Suu Kyi i njena stranka odbili su sarađivati s istražiteljima Ujedinjenih naroda, širili su mržnju prema manjinskom narodu i sprečavali pristup područjima gdje su se odvijali napadi, navedeno je u obrazloženju uglednog muzeja.

Suu Kyi je dobila Nobelovu nagradu za mir 1991. godine. Nagradu je primila tek 2012. s obzirom na to da je 20 godina provela u kućnom pritvoru u svojoj domovini.

Iako je u Mijanmaru veoma poštovana, donedavno je uživala i međunarodnu podršku, ali sada je pod kritikom zbog nedostatka samilosti prema sudbini muslimanske manjine u svojoj zemlji.

Već mjesecima vlasti Mijanmara provode kampanju etničkog čišćenja nad manjinom na sjeveru zemlje. Više od 700.000 ih je protjerano, a hiljade su ubijene u pohodima snaga Vlade.

Izvor: Agencije