SAD: Nađeno 110 imigranata u malom bungalovu

Policija je otkrila skrovište kada je rodbina jedne žene i dvoje male djece prijavila njihov nestanak (AP)

Američka policija spasila je više od 100 ilegalnih imigranata za koje se vjeruje da su držani protiv volje u jednom prljavom skrovištu u saveznoj državi Teksas.

U kući je pronađeno 94 muškaraca, 14 žena i dvoje djece, koji su bili umorni i gladni, ali na sebi nisu imali tragove teških povreda, navodi AFP.

Jedna trudnica među njima je prevezena u bolnicu na pregled.

“To je tipičan primjer trgovine ljudima kada su tretirani više kao životinje nego kao ljudska bića”, izjavio je glasnogovornik policije u Houstonu John Cannon.

Strašni uvjeti

Petoro osumnjičenih za trgovinu ljudima je uhapšeno, a federalni agenti za imigraciju ispituju ljude pronađene iza zaključanih vrata i prozora skučenog dvosobnog bungalova.

Najmanje osam imigranata su Meksikanci, uključujući tri maloljetnika, saopćilo je meksičko Ministarstvo vanjskih poslova.

Policija je otkrila skrovište kada je rodbina jedne žene i dvoje male djece prijavila njihov nestanak.

Kada su otvorili vrata bungalova, policajci su zatekli gomilu ljudi i zapahnuo ih je smrad ljudskih fekalija, rekao je Cannon.

“Smrad i uvjeti su bili vrlo loši. U kući nema vode, toalet djelomično radi, a postoji jedno kupatilo za više od 100 ljudi”, dodao je.

Izvor: Agencije