SAD: Nagrada za informaciju o lideru ISIL-a

Improvizirana bomba kojom je navodno srušen ruski avion krajem oktobra (EPA)

Sjedinjene Američke Države su ponudile nagradu od pet miliona dolara za informaciju koja bi dovela do lociranja ili identificiranja lidera grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) Abu Muhammada al-Shimalija.

State Department je saopćio da je 36-godišnji Al-Shimali, državljanin Saudijske Arabije, omogućavao prebacivanje potencijalnih boraca za ISIL iz Australije, Evrope i Bliskog istoka do Turske i Sirije.

Detalji ponude objavljeni su na internetskoj stranici Rewards for Justice (RFJ), uz fotografiju Al-Shimalija koji je poznat i pod nadimkom Tirada l-Jarba te broj isteklog pasoša.

Dužnosnik State Departmenta izjavio je da ova potjernica nije povezana s napadom na Pariz prošlog petka, u kojem je 129 osoba izgubilo život, a odgovornost za napad preuzeo ISIL.

Nova ruska rezolucija

U međuvremenu, Rusija je Vijeću sigurnosti UN-a podnijela revidirani nacrt rezolucije o koordiniranim mjerama i naporima u borbi protiv ISIL-a, saopćio je stalni predstavnik Rusije u UN-u Vitalij Čurkin.

Kazao je da su nove tačke dokumenta nastale na osnovu zaključaka usvojenih na samitu G20 održanog 15. i 16. novembra u Turskoj.

Čurkin je rekao da se revidirani dokument fokusira na “potrebi da se ujedine napori” u borbi protiv ISIL-a.

Ruski prijedlog uključuje i “koncept samoodbrane i član 51” Povelje UN-a, ali i član o koordinaciji aktivnosti s vladama zemalja u kojima se provode vojne operacije, prenosi Tanjug agenciju Tass.

Prethodni ruski nacrt u septembru su odbacile neke članice Vijeća sigurnosti, koje su bile protiv saradnje sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom.

Ova objava uslijedila je dan nakon što je ISIL saopćio da je ruski avion iznad Sinaja 31. oktobra oborio improviziranom bombom, napravljenom od konzervi gaziranog pića Schweppes Gold.

Fotografije improvizirane bombe, na kojoj se vide detonator i prekidač, ova grupa je objavila u svom časopisu Dabiq.

Izvor: Agencije