SAD najavio nove razgovore s Iranom u Ženevi

Američku delegaciju predvodi zamjenik ministra vanjskih poslova Bill Burns (Reuters)

Visoki američki i iranski dužnosnici razgovarat će u četvrtak u Ženevi o nuklearnim pitanjima, saopćilo je američko Ministarstvo vanjskih poslova, signalizirajući novi pokušaj da se prevlada zastoj u pregovorima o iranskom nuklearnom programu.

Američku delegaciju prevodit će zamjenik američkog ministra vanjskih poslova Bill Burns, a uključivat će i pomoćnicu američkog ministra vanjskih poslova Wendy Sherman i Jakea Sullivana, savjetnika za nacionalnu sigurnost američkog potpredsjednika Joea Bidena, navodi se u saopćenju Ministarstva.

SAD i neki njegovi saveznici sumnjaju da Iran koristi svoj civilni nuklearni program kao paravan za razvoj atomskog oružja.

Iran to opovrgava, tvrdeći da je program namijenjen isključivo za civilne svrhe.

Šest utjecajnih zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Kinu, Francusku, Njemačku, Rusiju i SAD (P5+1), trebalo je s Iranom do 20. jula utanačiti opsežni sporazum prema kojem bi Iran ograničio nuklearne aktivnosti u zamjenu za ublažavanje ekonomskih sankcija.

U međuvremenu je rok za postizanje sporazuma pomaknut na 24. novembar.

Ovo saopćenje State Departmenta ne sadrži puno detalja o predstojećem sastanku, ako se izuzme popis američkih predstavnika.

“Te će bilateralne konsultacije biti održane u kontekstu nuklearnih pregovora P5+1, koje vodi visoka predstavnica Evropske unije Catherine Ashton”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije