SAD napao naftna postrojenja ISIL-a

Sjedinjene Američke Države i njihovi arapski saveznici nastavili su, treću noć zaredom, zračne napade na militante grupe Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) u Siriji, a ovog puta napadnuta su naftna postrojenja na istoku Sirije, objavila je američka vojska.

U napadima na tzv. modularne rafinerije pod kontrolom ISIL-a, uz Amerikance, učestvovali su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Američka vojska objavila je da je izvršeno 13 napada na 12 modularnih rafinerija, te još jedan napad na vozilo ISIL-a.

“Još analiziramo podatke o napadima na modularne rafinerije, ali prema prvim izvještajima, napadi su bili uspješni”, saopćila je američka vojska.

Modularne rafinerije se mogu transportirati i brzo staviti u funkciju, a procjenjuje se da one pripadnicima ISIL-a donose prihod od dva miliona dolara dnevno.

Ovim napadima SAD želi prekinuti dotok novca kojim se finansiraju operacije ISIL-a.

Imamović i Muhaxheri na američkoj listi

Američko Ministarstvo finansija uvelo je sankcije za osmero ljudi, osumnjičenih da su finansirali ili organizirali putovanja stranih boraca koji su se priključivali grupama spomenutim grupama.

Njih osmero opisani su kao teroristi na svjetskom nivou, a sankcije podrazumijevaju da im je zabranjen pristup američkom bankovnom sistemu, kao i da su im sva sredstva koja eventualno imaju u SAD-u zamrznuta, prenio je AP.

Među stranim borcima koji sudjeluju u akcijama ISIL-a u Siriji, američki State Department imenovao je i dvojicu muškaraca sa područja bivše Jugoslavije – kosovskog Albanca Lavdrima Muhaxherija te Nusreta Imamovića iz Bosne i Hercegovine.

Kurdska televizija je u augustu ove godine objavila da je Lavdrim Muhaxheri navodno ubijen u borbama sa kurdskim snagama.

A mediji u BiH su u junu objavili da Nusret Imamović, koji je bio vođa selefijske zajednice u Gornjoj Maoči, od kraja prošle godine ratuje u Siriji, navodi Hina.

Američko ministarstvo također je sankcioniralo troje ljudi i jednu dobrotvornu ustanovu, optuživši ih da su podržavali azijsku grupu Jemaah Islamiah povezanu s Al-Kaidom, optuženu za bombaški napad na noćni klub na Baliju 2002. u kojem je poginulo najmanje 200 ljudi.

Prijetnje smrću

Piloti Saudijske Arabije, među kojima i sin saudijskog princa, dobili su prijetnje smrću pošto su na Internetu postavljene fotografije onih koji učestvovali u zračnim udarima na položaje boraca ISIL-a u Siriji, javila je saudijska državna novinarska agencija SPA.

SPA je objavila fotografije osam saudijskih pilota, koji su, kako je navela bili uključeni u operaciju pod komandom SAD-a, a jedan od pilota je sin saudijskog prestolonasljednika princa Salmana bin Abdul Aziza, prenio je AFP. 

Jedan korisnik Twittera je naveo da su piloti “na potjernici ISIL-a” dok je drugi napisao da će “njihovi vratovi prije ili kasnije biti prerezani”. U još jednom komentaru na Twitteru generalno se poziva na ubijanje policije i vojnika.


Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Jordan su potvrdili učešće u napadima na ISIL [Photo: AP]

Britansko učešće

Britanski premijer David Cameron izjavio je na zasjedanju Generalne skupštine UN-a u New Yorku da bi se njegova zemlja trebala pridružiti SAD-u i arapskim saveznicima u zračnim napadima na militante ISIL-a u Iraku.

“Strah nas ne smije spriječiti da djelujemo. Naš je nacionalni interes da zaštitimo naš narod i društvo. Zbog toga sam sazvao sjednicu britanskog parlamenta za petak kako bismo dobili odobrenje za učešće u međunarodnim zračnim napadima protiv Islamske države u Iraku”, kazao je britanski premijer, koji je uvjeren da će to biti podržan od sve tri glavne stranke u parlamentu.

Cameron je rekao da je iračka vlada od Britanaca zatražila zračne udare na militante ISIL-a u Iraku. Dodao je da zasad neće biti britanskih napada na borce u Siriji.

“Ono što mi činimo je ispravno i legalno, i neće biti britanskih vojnika na tlu”, rekao je Cameron prije govora na Općoj skupštini UN-a.

Francuska kritizira

U međuvremenu, Francuska je oštro kritizirala Evropsku uniju, rekavši da je njena pasivnost u trogodišnjem građanskom ratu u Siriji, doprinijela širenju haosa i zaoštravanju konflikta.

“Kao i mnogi drugi, Francuska je tri godine pozivala na akciju”, rekao je šef francuske diplomatije Laurent Fabius, na sastanku s predstavnicima sirijske opozicije na marginama Generalne skupštine UN-a.

“Moramo shvatiti da je pasivnost EU-a pothranila haos koji je proširio sirijski predsjednik Bashar al-Assad i, u najmanju ruku, odobrila njegovu radikalizaciju”, zaključio je Laurent.

Sankcije UN-a

Ove izjave uslijedile su nakon što su članovi Vijeća sigurnosti UN-a jednoglasno usvojili obavezujuću rezoluciju kojom bi se trebao prekinuti dolazak stranih boraca u Irak i Siriju.

Rezolucija, koju su kreirale Sjedinjene Američke Države, u srijedu je usvojena i traži od svih država usvajanje zakona koji bi kao teška krivična djela tretirali odlazak njihovih državljana u grupe poput Islamske države Irak i Levant (ISIL) i Fronta Al-Nusra.

Blizu 12.000 boraca iz više od 70 država otputovali su u Siriju i Irak kako bi se borili na strani ISIL-a ili Fronta Al-Nusra.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da se više od 30 hiljada stranih boraca pridružilo ISIL-u I Al-Nusri. Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon naveo je da je to posljedica sukoba u Siriji. Sjednicom Vijeća sigurnosti  predsjedavao je američki predsjednik Barack Obama.

Izvor: Agencije