SAD ne isključuje direktne pregovore s Pjongjangom

Sjeverna Koreja neće pregovarati o rashodovanju svog nuklearnog arsenala (EPA)

Sjedinjene Američke Države ne isključuju mogućnost direktnih razgovora sa Sjevernom Korejom, izjavio je zamjenik američkog državnog sekretara John J. Sullivan.

“Ne isključujemo mogućnost direktnih razgovora”, rekao je on nakon sastanka s japanskim kolegom, zamjenikom ministra vanjskih poslova Shinsukom Sugiyamom.

Nakon Japana, Sullivan će otputovati u Južnu Koreju, u posjetu prije očekivanog obilaska regije američkog predsjednika Donalda Trumpa sljedećeg mjeseca, dok napetost u regiji raste zbog nuklearnih i raketnih testova Sjeverne Koreje.

‘Veoma kritična tačka’

Sjeverna Koreja poručila je Ujedinjenim narodima kako nikada neće pregovarati o rashodovanju svog nuklearnog arsenala ako SAD ne promijene “neprijateljsku” politiku, upozorivši kako “nuklearni rat može izbiti u svakom trenutku”.

Zamjenik ambasadora Sjeverne Koreje pri UN-u Kim In-ryong rekao je Odboru za razoružanje pri Generalnoj skupštini UN-a kako je situacija na Korejskom poluotoku “dostigla veoma kritičnu tačku i kako nuklearni rat može izbiti u svakom trenutku”, prenosi AFP.

“Ako se neprijateljska politika i nuklearna prijetnja SAD-a u potpunosti ne iskorijene, nikad nećemo staviti naše nuklearno oružje i balističke rakete na pregovarački sto ni pod kakvim okolnostima”, istakao je on.

Američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley je izjavila da predsjednik Trump jača svoju sposobnost da riješi nuklearnu krizu sa Sjevernom Korejom prijeteći da će napustiti nuklearni sporazum s Iranom.

Ona je stala u odbranu Trumpove odluke da ne potvrdi da Iran postupa u skladu sa sporazumom, prenosi AP.

‘Pogrešan argument’

Kritičari Trumpa tvrde da on podriva kredibilitet SAD-a i mogućnosti za diplomatiju, jer bi Sjeverna Koreja mogla utvrditi da SAD ne poštuju svoje obaveze.

Haley kaže da je taj argument “jednostavno pogrešan” i tvrdi da je upravo suprotno.

Kako je objasnila, ako se nuklearni sporazum s Iranom iz 2015. godine ne popravi, to bi poslalo poruku da SAD “može biti kupljen lošim sporazumom”, koji, zapravo, ne eliminira nuklearnu prijetnju.

Izvor: Agencije