SAD ne odustaju od izručenja Snowdena

Advokat Edwarda Snowdena kaže da njegov klijent još ne razmatra podnošenje zahtjeva za ruski pasoš (EPA)

Vlada SAD-a neće odustati od zahtjeva za izručenje Edwarda Snowdena, koji se tereti za krađu više tisuća obavještajnih dokumenata, unatoč novom pozivu predsjedniku Baracku Obami za pomilovanje, priopćili su američki dužnosnici.

Dužnosnici navode da su očekivali kako će Snowdenove pristaše iskoristiti premijeru filma Snowden, koji je režirao Oliver Stone, kako bi pojačali javnu kampanju za njegovo pomilovanje nekoliko mjeseci prije isteka mandata Obame, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Bivši suradnik Agencije za nacionalnu sigurnost SAD-a Edward Snowden i osnivač WikiLeaksa Julian Assange našli su se na tjeralicama Ministarstva obrane SAD-a s upozorenjem “Ozloglašeni špijuni”.

Američki “zviždač” i bivši obavještajac Snowden pozvao je predsjednika SAD-a da ga pomiluje, navodeći da je bilo “moralno neophodno” objelodaniti podatke o masovnom nadzoru.

Spreman provesti vrijeme u zatvoru

“Da nije bilo tih saznanja, tih otkrića, bilo bi nam gore”, ocijenio je Snowden, koji je proveo tri godine u Rusiji, nakon što je izazvao jedan od najvećih skandala s curenjem informacija u američkoj povijesti.

Snowden, čija dozvola za boravak u Rusiji ističe iduće godine, poručio je i da je spreman provesti vrijeme u zatvoru u SAD-u i da se “mnogo žrtvuje za svoju zemlju”, prenio je AFP.

Snowden je u svibnju 2013. godine napustio posao u Agenciji za nacionalnu sigurnost i otputovao u Hong Kong, odakle je počeo objavljivati povjerljive podatke o globalnim programima za praćenje.

Nestao je iz hotela 10. lipnja, a zatim je 23. lipnja napustio Hong Kong i otišao u Moskvu, izbjegavši pravosudne vlasti SAD-a.

Izvor: Agencije