SAD: Ne primjećujemo povlačenje Rusa iz Sirije

Vladimir Putin, Sirija, Rusija, Vojska, Vojnici
Putin je u ponedjeljak u iznenadnoj posjeti ruskoj bazi u Siriji naredio povlačenje 'znatnog dijela' snaga (EPA)

Sjedinjene Američke Države u utorak su priopćile da nisu zapazile nikakvo znatno povlačenje ruskih borbenih trupa iz Sirije unatoč tomu što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio da će doći do povlačenja.

“Nije bilo značajnog smanjenja broja vojnika nakon objave Rusije da će se povući iz Sirije“, rekao je glasnogovornik Pentagona, major Adrian Rankine-Galloway, prenosi Tanjug od agencije Reuters.

Ministarstvo obrane Rusije ranije je u utorak objavilo da se dio ruskih postrojbi raspoređenih u Siriji vratio u utorak u Rusiju, čime je počelo povlačenje “znatnog dijela” ruskih snaga, koje je najavio Vladimir Putin.

“Postrojba vojne policije iz vojnog okruga na jugu Rusije, raspoređena u Siriji, odvezena je u dvama vojnim zrakoplovima u zračnu luku u Mahačkali”, glavnom gradu Dagestana, piše u priopćenju ruska vojska.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu ranije je potvrdio da su određeni elementi ruskog vojnog kontingenta u Siriji već počeli povratak u Rusiju, kako su prenijele agencije.

Iznenadna posjeta i naredba povlačenja

Putin je u ponedjeljak u iznenadnom posjetu ruskoj bazi Khmeimim u Siriji naredio povlačenje “znatnog dijela” ruskih snaga prisutnih u zemlji, nakon više od dvije godine intervencije.

“Ministru obrane, načelniku glavnog stožera naređujem: počnite povlačiti vojsku na stalne lokacije!”, rekao je Putin pred vojnicima u zrakoplovnoj bazi u sirijskoj pokrajini Latakiji.

“Zadatak borbe protiv naoružanih bandita ovdje u Siriji, koji je bilo neophodno riješiti uz pomoć opsežnog korištenja oružanih sila, većim je dijelom riješen i riješen je spektakularno. Čestitam vam”, rekao je Putin okupljenim vojnicima.

U utorak je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da više nema potrebe za ruske vojne snage u Siriji koje bi bile razmještene diljem zemlje.

Kremlj je u utorak pojasnio da će Rusija u Siriji ipak zadržati pomorsku i zračnu bazu, iz kojih će biti moguće borbeno djelovati ako to bude potrebno.

Rusija će zadržati zračnu bazu Khmeimim i pomorsku u luci Tartus.

Nije poznato na koji se broj vojnika odnosi povlačenje.

Neimenovani izvori bliski ruskoj vojsci spomenuli su ruskim dnevnicima RBK-u i Kommersantu “dvije trećine kontingenta i opremu”, prenosi Hina.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je prošlog tjedna da je postignuta potpuna pobjeda nad oružanom grupom Islamska država Irak i Levant na obje strane rijeke Eufrat u Siriji, prenijela je ruska novinska agencija Interfax.

“Prije dva sata ruski ministar obrane [Sergej Šojgu] javio mi je da su operacije na istočnoj i zapadnoj obali Eufrata završene potpunim porazom terorista”, rekao je Putin.

Ruska intervencija okrenula smjer sukoba

Dodao je da još postoje džepovi otpora, ali da je ukupno vojno djelovanje “na ovoj razini i na tom teritoriju gotovo”.

“Treba krenuti na novu razinu, početi politički proces”, kazao je Putin.

Pokrenuta 30. rujna 2015., ruska vojna intervencija u Siriji promijenila je stanje omogućivši vladinim snagama da preuzmu od skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) antički grad Palmiru i protjeraju pobunjenike iz njihova uporišta Halepa.

Ruska vojna intervencija u Siriji 2015. okrenula je smjer sukoba u korist režima predsjednika Bashara al-Assada, saveznika Moskve.

Od 4.000 do 5.000 ruskih vojnika raspoređeno je u Siriji tijekom te dvije godine.

Službeno, 40-ak njih stradalo je od početka intervencije.

Zapadne vlade tvrdile su da je Rusija izvodila zračne napade u kojima su poginuli brojni civili, što je Moskva uporno odbacivala.

Izvor: Agencije