SAD ne uspijeva spriječiti pridruživanje građana ISIL-u

Infrastruktura nacionalne sigurnosti nije dobro opremljena da prekine brojne kontakte kojima se regrutiraju Amerikanci za strana ratišta (EPA)

Prema podacima iz izvješća kojeg je napravilo Povjerenstvo za domovinsku sigurnost u Zastupničkom domu američkog Kongresa, od 2011.godine gotovo je 30.000 stranih boraca otišlo u Siriju i Irak da se pridruže “džihadistima”, kako se navodi, a Sjedinjene Države ne uspijevaju zaustaviti američke građane da im se pridruže, javlja Al Jazeerin Ivica Puljić.

U tom izvješću se navodi da infrastruktura nacionalne sigurnosti nije dobro opremljena u nastojanjima da prekine brojne kontakte kojima se regrutiraju Amerikanci.

Konstatira se i da Sjedinjene Države nemaju nacionalnu strategiju za sprečavanje terorista da putuju.

“Neviđena brzina kojom se Amerikanci radikaliziraju od strane nasilnih ektremista veliki je problem za nacionalne službe koje promatraju i presreću osumnjičene”, navodi se u izvješću.

U redovima ISIL-a i 250 Amerikanaca

Izvješće ukazuje da su neki od stranih boraca, koji su otišli u Siriju, inicijalno htjeli pomoći u svrgavanju sirijskog predsjednika Bashara al-Assada s vlasti, ali da se većina kasnije pridružila skupini Islamska država Irak i Levant (ISIL), želeći postati dio “kalifata” i represivnog društva, javlja Puljić.

U ovom kongresnom dokumentu navodi se da među stranim borcima u ISIL-u ima najmanje 4.500 osoba iz zapadnih zemalja. Od tog broja više od 250 su Amerikanci koji su se ili pridružili, ili su se pokušali pridružiti ISIL-u. Među njima je i 30 žena.

Izvješće nudi brojne preporuke te se njime poziva na sagledavanje američke strategije o sprečavanju terorista da putuju te na jačanje obavještajne suradnje unutar SAD, kao i s drugim zemljama.

“Naglašava se slaba sigurnost u inozemstvu, osobito u Europi”, javlja Puljić.

Izvor: Al Jazeera