SAD ne vraća atomske bombe u Južnu Koreju

SAD razmatra slanje strateškog naoružanja na Korejski poluotok (EPA)

Washington i Seul ne razmatraju mogućnost ponovnog raspoređivanja nuklearnog oružja na tlu Južne Koreje, kao odgovor na sjevernokorejske atomske probe, ali razgovaraju o slanju u regiju elemenata “strateškog” naoružanja, izjavio je za Reuters neimenovani američki zvaničnik.

Isti zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman, precizirao je rekao da bi to značilo slanje u regiju bombardera koji mogu da nose nuklearno oružje, a ne raspoređivanje atomskog oružja na tlo Južne Koreje, odakle je uklonjeno prije skoro četvrt stoljeća, prenosi Tanjug.

“Ponovno slanje nuklearnog oružja na (Korejski) poluotok moglo bi dovesti do toga da se susjedi pitaju šta bi trebalo da rade i to bi moglo brzo eskalirati u trku u naoružanju, veoma opasnu trku u naoružanju u regiji”, istakao je on.

Nuklearno naoružavanje

Upitan da li bi takav korak mogao podstaći Sjevernu Koreju, koja je prošle sedmice izvela četvrtu nuklearnu probu, da krene agresivnije sa svojim programom nuklearnog naoružavanja, američki zvaničnik je rekao: “To je svakako moguće”.

“Iako mi za njih ne predstavljamo nikakvu prijetnju, Sjeverna Koreja koristi izgovor prijetnje od Sjedinjenih Američkih Država i naših saveznika da razvija svoje opasne kapacitete”, dodao je on i dodao: “Vraćanje nuklearnog oružja u Južnu Koreju samo bi ohrabrilo sjevernokorejsko rukovodstvo da bude još odlučnije da nastavi sa razvojem kapaciteta “oružja za masovno uništenje” i u stvari bi im pružilo vrlo pogodan izgovor za to”.

Predsjednik George Bush stariji je 1991. godine odlučio da ukloni nuklearno oružje iz Južne Koreje, podsjeća Reuters.

Izvor: Agencije