SAD neće dozvoliti da Rusija ispituje bivšeg ambasadora

McFaul je bio ambasador SAD-a u Moskvi od 2012. do 2014, za vrijeme mandata Baracka Obame (EPA)

Sjedinjene Američke Države nemaju namjeru da dozvole Rusiji da ispita Michaela McFaula, bivšeg američkog ambasadora u Moskvi i žestokog kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je američki državni sekretar Mike Pompeo.

Pompeo je za Glas Amerike kazao da je, između ostalog, Putin i to predložio na samitu u Helsinkiju sa Donaldom Trumpom.

“Putin je predložio nekoliko stvari. Predsjednik Trump je jasno rekao da SAD neće tjerati Amerikance da idu u Rusiju i da tamo budu ispitivani”, rekao je Pompeo.

Ruski predsjednik je predložio da specijalni istražitelj Robert Mueller ode u Moskvu i ispita 12 vojnih zvaničnika koji su optuženi za hakovanje kompjutera demokrata, sa ciljem da pomognu Trumpu da pobijedi na izborima 2016, prenosi Tanjug.

Putinovi zahtjevi

U zamjenu za to, Putin je tražio da Rusi ispitaju bivšeg ambasadora Michaela McFaula i biznismena Billa Browdera koji se zalagao za uvođenje sankcija Moskvi zbog kršenja ljudskih prava.

Browder je u Rusiji osuđen u odsustvu zbog poreske prevare, a Putin tvrdi, bez dokaza, da je Browder oprao više od 400 miliona dolara koje je dao Trumpovoj protukandidatkinji Hillary Clinton.

McFaul je bio ambasador SAD-a u Moskvi od 2012. do 2014, za vrijeme mandata Baracka Obame.

Rusija i SAD nemaju sporazum o ekstradiciji 12 ruskih državljana optuženih u SAD-u, pa se stoga i ne očekuje da prisustvuju suđenju.

Izvor: Agencije