SAD neće tužiti Goldman Sachs

Direktor Goldman Sachsa pred Senatom negirao krivicu njegove banke (Reuters)

Američko Ministarstvo pravde je objavilo da neće pokrenuti krivični postupak protiv banke Goldman Sachs, odnosno da neće pokrenuti postupke protiv uposlenika ove kompanije za prevaru.

U saopćenju Ministarstva navodi se da su obavili temeljitu istragu optužbi iznesenih pred komisiju Senata zaduženu za istragu finansijske krize iz perioda 2008-2009.

“Ministarstvo i istražne agencije su došle do zaključka da nema dovoljno dokaza da se pokrene krivični postupak u ovom trenutku”, kaže se u saopćenju.

Iz Ministarstva su dodali da ako se pojave dodatni ili novi dokazi, moguće je da se donese drugačija odluka po pitanju procesa protiv Goldman Sachsa.

Predsjednik senatskog podkomiteta Carl Levin je u aprilu 2011. godine otkrio da je Goldman Sachs pustio na tržište četiri seta kompleksnih vrijednosnih papira o hipotekama, ali nije upozorio klijente da su vrijednosni papiri visokog rizika.

Komisija Senata je otkrila da je Goldman Sachs tajno ulagao protiv dionica investitora, te varao investitore o svom stanju kako bi prebacio rizik sa svojih bilanci na bilance investitora.

Dobar dan za Goldman

Istovremeno, Komisija za trgovinu vrijednosnim papirima odlučila je da neće pokrenuti tužbu protiv ove banke zbog portfelja hipoteka bez pokrića vrijednog 1,3 milijardi dolara.

Odlukom Ministarstva će se nastaviti politički pritisak na administraciju američkog predsjednika Baracka Obame, posebno od strane liberalnog dijela Demokratske stranke, zbog toga što nisu pokrenuli više postupaka o finansijskoj krizi.

U istrazi Senata je otkriveno da je su zaposlenici Goldman Sachsa u e-mailu nazivali kompleksne vrijednosne papire “smećem”.  

Levin je izjavio tokom istrage da vjeruje da su upravitelji Goldmana Sachsa “obmanuli Kongres” te da je banka “ostvarila profit na štetu svojih klijenata koristeći lošu poslovnu politiku.”

Sumnja u iskaze

Levin sumnja u tačnost izjava šefova Goldman Sachsa koje su date pred članovima Kongresa o tome da li je kompanija savjetovala investitore da kupe vrijednosne papire ako su znali da će njihova vrijednost vjerovatno pasti.

Direktor Goldman Sachsa Lloyd Blankfein je pred Senatom tvrdio da njegova kompanija nije ulagala u dionice protiv svojih klijenata te da ne mogu opstati bez njihovog povjerenja.

Kompanija je izgubila 1,2 milijarde dolara tokom kraha na tržištu nekretnina 2007. i 2008. godine, koji je pokreno finansijsku krizu i najgoru recesiju od tridesetih godina prošlog vijeka, tvrdio je Blankfein. 

Izvor: Al Jazeera